Primorac: Slobodni zračni prostor iznad jugoistoka Evrope proširen na Albaniju i S.Makedoniju

Inicijativi za zajedničko jugoistočno nebo SECSI, u čijem je pokretanju sudjelovala i Bosna i Hercegovina, odnosno Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), pridružit će se pružatelji usluga zračne navigacije Albanije i Sjeverne Makedonije.

Na temelju postojećeg Sporazuma o slobodnom zračnom prostoru između Slovenije, Austrije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore, uspostavljen je jedinstven zračni prostor iznad ovih zemalja, a sada će on biti proširen i na Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Poboljšani SECSI FRA donosi potencijalne uštede pređene udaljenosti od oko 700.000 nautičkih milja godišnje. SECSI FRA nudi više mogućnosti pri odabiru najpovoljnijih putanja leta za korisnike. Potpuni prekogranični zračni prostor slobodnih ruta omogućuje zračnim prijevoznicima bolju iskoristivost vjetra, kao i bolju prilagodbu prekidima u mreži. Na razini planiranja leta zračni prostor slobodnih ruta znači bolju predvidljivost koja koristi smanjenju radnog opterećenja kontrole zračnog prometa.

Ova inicijativa doprinos je ostvarenju ciljeva Evropske komisije u pogledu uspostave zračnog prostora slobodnih ruta širom Evrope, a uz to ispunjava i zahtjeve korisnika zračnog prostora vezano uz mogućnost izbora većeg broja ruta za isti par gradova.

Prošireno SECSI područje slobodnih ruta predstavlja jedan od najvećih prekograničnih zračnih prostora slobodnih ruta u Evropi, pokrivajući sada osam država i predstavlja veliki korak prema postizanju zajedničkog evropskog zračnog prostora slobodnih ruta.

-Proširenje područja slobodnih ruta iznad ovog dijela Europe samo je potvrda koliko je ova inicijativa korisna i koliko olakšava zračni promet. BHANSA je kao supokretač odmah prepoznala potencijal ovog projekta i sretni smo što i na ovaj način doprinosimo ostvarenju europskog cilja o jedinstvenom nebu. Podsjećam da je BHANSA dobila i nagradu Europske komisije za projekt uspostave slobodnih ruta zajedno sa susjednim zemljama Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom. Inicijativi su se pridružili Slovenija i Austrija, a sad i Albanija i Sjeverna Makedonija. Italija također pokazuje interes, a očekujem dalje širenje na jugoistok, odnosno na Grčku, Tursku i Cipar,  kaže direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

 

Biznis.ba / FENA