Prodaje se TV kuća Endemol koja je osmislila reality Big Brother

Neke od njih su njemački RTL i britanski ITV, poznat po emitiranju nagrađene serije “Downton Abbey” te američki “Liberty Global”, tvorac “Igara gladi”, “Sumrak sage”, “Slagalice strave” i serije “Momci s Madisona”.

Osim njih, jedna od zainteresiranih kompanija je i Liberty Global američkog milijardera Johna Malonea koji u svom vlasništvu ima i Formulu 1, prenosi Jutarnji list.

Prema Reutersovim izvorima, vlasnici Endemola, odnosno investicijska kompanija Apolo Global i Twenty-First Century Fox Ruperta Murdocha žele ga prodati po cijeni između 2,5 i tri milijarde eura, što bi moglo biti preambiciozno. Naime, zastarjeli Endemolovi produkcijski formati čine kompaniju manje atraktivnom svojim kupcima od kojih se očekuju realnije ponude od oko dvije do 2,5 milijarde eura. Osim toga, Endemol se našao i u dugovima te je zbog rezanja troškova financijski veoma slab.

Ipak, ova prodaja dolazi u idealan trenutak jer se tradicionalne TV kuće bore s gledanošću zbog sve veće “video na zahtjev” ponude koje nude Netflix i Amazon Prime.

Biznis.ba / FENA