Promet u RS veći za 136,7 miliona KM

Promet putem fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj (RS), u prvoj polovini ove godine, iznosio je oko 3,6 milijardi KM, što je za 136,7 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Najveći promet evidentiran je u Banjoj Luci, što je i očekivano s obzirom da se radi o najvećoj lokalnoj zajednici u RS.

– Međutim, ukupan promet putem fiskalnih kasa u maloprodaji u najvećem gradu u prvoj polovini ove godine iznosio je 971,2 miliona KM, što je za čak 50 miliona KM više nego u prvoj plovini 2018., saopćeno je iz entitetske Poreske uprave.

Značajan rast prijavljenog prometa evidentiran je i u Bijeljini i u prvom polugodištu iznosio je 410,1 milion KM, što je za oko 20 miliona KM više nego u uporednom periodu, dok je u Doboju promet bio 216,1 milion KM ili 8,7 miliona više u odnosu na prvu polovinu 2018..

-Zasluge za ove veoma pozitivne pokazatelje se mogu pripisati i efektnom i kontinuiranom radu Poreske uprave RS u oblasti fiskalizacije, ali i provođenju preventivnih medijskih kampanja u posljednjih nekoliko godina, što je u konačnici dovelo do poboljšanja discipline poreznih obveznika u RS, uvođenja dobrog dijela prometa iz ‘sive zone’ u legalne tokove, ali i istovremeno i do jačanja svijesti građana o značaju izdavanja fiskalnih računa i značaju poreznog sistema – navodi se u saopćenju.

Zanimljivo je, dodaju, da je pomenuti rast evidentiranog prometa ostvaren manjim brojem kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa u prvoj polovini ove godine, u odnosu na isti period lani, za što je rezultat preventivnog rada i medijske kampanje.

Inspektori Poreske uprave RS su u prvoj polovini ove godine izvršili 1.801 kontrolu evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, što je za oko 100 manje nego u istom periodu prošle godine, te su u 802 slučaja utvrdili nepravilnosti, zbog čega su izdali 872 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 610.000 maraka.

Za 305 poreznih obveznika izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.

Biznis.ba / FENA