Proruske vlasti u ukrajinskoj regiji Zaporožje prodaju žito u inostranstvu

Proruske vlasti ukrajinske jugoistočne regije Zaporožje i koja je djelimično pod ruskom kontrolom, saopćile su u utorak da je sporazum postignut o prodaji žita u inostranstvu, uglavnom na Bliskom istoku, prenosi Reuters pisanje TASS-a.

TASS je naveo riječi Jevgenija Balickog, čelnika od Rusije postavljene administracije regije Zaporožje, da planirani aranžmani uključuju prodaje žita Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji.

Kazao je kako je sklopljen ugovor o prodaji 150.000 tona žita Iranu, dodajući da ruski poljoprivredni trgovci i državne kompanije kupuju žito od poljoprivrednika u regiji.

– Cijene trenutno nisu toliko loše. Farmer dobije dvjestotinjak dolara po toni žita, što je sjajno, jer cijena njegove proizvodnje iznosi oko 120 dolara, čak i pored toga što se uzme u obzir dugo vrijeme skladištenja, koje je iznuđeno – izjavio je Balicki za TASS.

Reuters nije mogao odmah potvrditi tu izjavu, navodeći da Ukrajina optužuje Rusiju, najvećeg svjetskog izvoznika žitarica, za pljačku žitarica s teritorija koje je ruska vojska zauzela. Moskva to negira. Rat je prekinuo izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

 

Biznis.ba / FENA