Pršut ‘Smjeli’ iz Dugopolja šampion Međunarodnog festivala pršuta u Drnišu

Na 6. Međunarodnom festivalu pršuta u Drnišu, koji se održava 23. i 24. kolovoza, titulu šampiona odnio je pršut ‘Smjeli’ iz Dugopolja, priopćili su u subotu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), naglasivši da je u pet godina u proizvodnju pršuta uloženo 150 milijuna kuna.

Međunarodni festival pršuta na drniškoj Poljani tijekom dva dana okupio je zaljubljenike u gastronomiju Dalmatinske zagore i izlagače iz Hrvatske i regije, piše Hina.

– Iako trenutna proizvodnja pršuta ne podmiruje ni 50 posto potreba domaćeg tržišta, ohrabruje činjenica da se u posljednjih pet godina u nove pogone za proizvodnju pršuta s najnovijom tehnologijom investiralo preko 150 milijuna kuna- rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na svečanom otvorenju manifestacije u petak u Drnišu.

Kovačević ističe da je pršut i ključ hrvatskog turizma kakvome težimo, dodana vrijednosti i za goste s većom kupovnom moći. Naime, gosti u Hrvatskoj traže autentičan doživljaj i upoznavanje načina života i tradicije kroz enogastro ponudu, a proizvodi sa zaštitom zemljopisnog podrijetla na tržištu mogu postići i dvostruko veću cijenu.

Oznakom izvornosti zaštićena četiri hrvatska pršuta

Hrvatska je inače na razini EU oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom izvornosti zaštitila čak 21 tradicionalni autohtoni proizvod, a među njima i četiri hrvatska pršuta – Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut.

Biznis.ba / FENA