Prvi brod s ukrajinskim žitom napustio luku Odesa

Prvi brod s ukrajinskim žitom isplovio je iz luke Odesa, saopćilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo odbrane.

Teretni brod Razoni pod zastavom Sierra Leonea napustio je luku Odesa za Libanon, saopćilo je ministarstvo. U saopćenju Ujedinjenih naroda navodi se da Razoni prevozi više od 26.000 tona kukuruza, prenosi Associated Press.

Podaci iz sistema za automatsku identifikaciju teretnog broda, sigurnosnog uređaja za praćenje brodova na moru, pokazali su kako brod polako izlazi iz svog veza u luci Odesa u ponedjeljak ujutro zajedno s tegljačem.

Očekuje se da će brod stići u Istanbul u utorak, gdje će biti pregledan prije nego što mu se dopusti plovidba, saopćilo je ministarstvo.

Kukuruz će krenuti prema Libanonu, državi Bliskog istoka koja je zahvaćena onim što je Svjetska banka opisala kao jednu od najgorih svjetskih finansijskih kriza u više od 150 godina.

Eksplozija 2020. godine u glavnoj luci u Bejrutu nanijela je popriličnu štetu glavnom grad i uništila tamošnje silose za žitarice, čiji se dio srušio nakon višesedmičnih požara u nedjelju.

– Danas Ukrajina, zajedno s partnerima, poduzima još jedan korak prema sprječavanju gladi u svijetu – rekao je Alexander Kubrakov, ukrajinski ministar infrastrukture koji je također rekao da će to pomoći i Ukrajini.

– Deblokadom luka osigurat će najmanje milijardu dolara deviznih prihoda za ekonomiju i priliku za poljoprivredni sektor da planira za sljedeću godinu – rekao je Kubrakov.

(Fena)