PSBiH: Zastupnici usvojili preporuke za reformu energetskog sektora

Preporuke za reformu energetskog sektora usvojene su danas u nastavku 62. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a predložili su ih zastupnici Momčilo Novaković, Hanka Vajzović, Saša Magazinović, Predrag Kožul, Mirsad Isaković, Lazar Prodanović i Jasmin Emrić.

Jedna od preporuka odnosi se na to da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, po izjašnjenju entitetskih vlada, Vijeću ministara predloži na usvajanje okvirnu energetsku strategiju za BiH. Ta strategija bi trebala omogućiti deblokadu IPA fondova čime bi se se obezbijedili grantovi za EU tehničke asistencije u energetski sektor.

Opredjeljenje za energetsku efikasnost kao ključni element energetske tranzicije i određivanje uloge regulatornih tijela u implementaciji ove politike također je među preporukama. Predlagači su istakli da je energetska efikasnost veliki potencijal za štednju energije i unapređenje efikasnosti ekonomije.

Preporuke se odnose i na to da se ubrza reforma energetskog sektora donošenjem nedostajućih zakonskih i podzakonskih akata potrebnih za ispunjavanje zahtjeva Energetske zajednice i pristupanja EU, te da se implementiraju preporuke za unapređenje procesa izdavanja dozvola za gradnju novih energetskih objekata.

 

Biznis.ba / FENA