PUFBiH – Otkriveno osam neprijavljenih radnika i izrečene kazne u iznosu 31.650 KM

Provodeći aktivnost inspekcijskog nadzora, inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla, 7. juna su na području Tuzle, Kalesije, Sapne i Teočaka izvršili 40 brzih kontrola tzv. akcija kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost održavanja i popravke motornih vozila i druge uslužne djelatnosti.

Kako je saopćeno, kontrole su izvršene s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika ‘na crno’.

U izvršenim kontrolama inspektori Porezne uprave zatekli su 63 prijavljena radnika i otkrili 8 neprijavljenih radnika i jednog obveznika koji nije evidentirao promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapošljavanje neprijavljenih radnika i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je sedam objekata i izdato je 19 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 31.650,00 KM.

Inspekcijski nadzori na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije se nastavljaju i u narednom periodu, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

 

Biznis.ba