Putin u posjeti Bakuu: Direktne ruske investicije u Azerbejdžanu 1,5 milijardi dolara

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u okviru posjete Azerbejdžanu učestvovao na 9. Regionalnom forumu Azerbejdžana i Rusije održanom u Bakuu.

U obraćanju prisutnima, Putin je istakao da regije Rusije imaju veoma dobre odnose sa svim regijama Azerbejdžana, dodajući da su odnosi dviju zemalja izgrađeni na principima stabilnog susjedstva i uzajamnog poštovanja.

“Na tržištu Azerbajdžana djeluje oko 700 kompanija s ruskim učešćem. Direktne ruske investicije u Azerbejdžanu iznose preko 1,5 milijardi dolara. Naše energetske kompanije imaju veoma uspješnu saradnju u ovoj zemlji”, kazao je Putin.

Istakao je i kako Rusija i Azerbajdžan imaju vrlo dobru saradnju i u oblasti poljoprivrede.

“U 2017. godini, procenat poljoprivrednih proizvoda koji su izvezeni iz Azerbejdžana u Rusiju porastao je za 12 posto”, rekao je ruski predsjednik.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev je u obraćanju na forumu istakao da je prisustvo Putina na forumu pokazatelj dobre saradnje dviju zemalja.

Naglasio je kako je s predsjednikom Rusije u dosadašnjim susretima imao priliku da razgovara o brojnim pitanjima koja su od velikog interesa za obje zemlje.

Podsjetio je da je u okviru posjete Putina Bakuu potpisano ukupno 16 sporazuma o saradnji između Azerbejdžana i Rusije, izrazivši posebno zadovoljstvo zbog rasta međusobne trgovinske razmjene.

Podsjetio je i da je samo ove godine njegovu zemlju posjetilo oko 700 hiljada državljana Rusije.

Nakon foruma, Putin i Aliyev su održali odvojeni bilateralni sastanak.

Biznis.ba / AA