Putnici u bečkim tramvajima kao dostavljači paketa

Nakon što je bečko preduzeće za javni prijevoz Wiener Linien u prošloj godini provelo studiju izvodljivosti projekta u okviru kojeg bi transport paketa preuzeli putnici u tramvaju, sada počinje i konkretni razvoj projekta.

Kupovina putem interneta je tokom pandemije naglo porasla, a stanovnici Beča su u 2021. godini poručili čak 113 miliona paketa. Kako bi se smanjile saobraćajne gužve u glavnom gradu Austrije potrebni su inovativni projekti. Tako je bečko preduzeće za javni prijevoz Wiener Linien u prošloj godini provelo studiju izvodljivost projekta u okviru kojeg bi dostavu paketnih pošiljki preuzeli putnici u tramvajima. Pored saobraćajne gužve, na taj način bi se mogle smanjiti i emisije ugljikovog dioksida. Rezultati istraživanja pokazali su da su putnici bili zainteresovani i voljni da pokupe pakete i ponesu ih sa sobom u tramvaj.

– Wiener Linien teži ka inovaciji i održivosti, a to je upravo ovaj projekat. Rezultati studije izvodljivosti pokazali su koliko je veliko interesovanje naših putnika za isporuku paketa koja je ekološki prihvatljiva. Sada je vrijeme da zajedno sa istraživačkim partnerima definišemo opšte uslove i istražimo šta je moguće – kaže Alexandra Reinagl, generalna direktorica Wiener Liniena.

Kako bi transport paketa u tramvaju prešao u probnu fazu potrebno je mnogo rada na razvoju. U prvoj fazi analizira se protok putnika kako bi se utvrdile odgovarajuće tramvajske linije i idealne pozicije za paketne stanice. Počeo je i razvoj potrebne aplikacije i paketnih stanica koje bi također trebale raditi bez priključka na struju pomoću solarne energije. Prve isporuke mogu se očekivati od 2024. godine, saopćio je Eurocom-PR.

(Fena)