Rad od kuće tokom pandemije doveo do manje stresa i veće produktivnosti

Jedna njemačka studija pokazala je da rad od kuće tokom koronakrize radnici doživljavaju kao pozitivni pomak, javlja Njemačka novinska agencija (dpa) u srijedu.

“Zaposleni koji su za vrijeme koronakrize prešli na rad od kuće rjeđe se nalaze pod stresom i produktivniji su”, proizlazi iz studije koju je za zdravstvenu osiguravajuću kuću DAK načinio institut Forsa i IGES.

Manje stresa, više produktivnosti

Prije izbijanja pandemije 21 posto ispitanih je reklo da se nalazi pod stresom dok je to isto tokom koronakrize tvrdilo samo 15 posto.

Među onima koji u međuvremenu redovito rade od kuće, njih 56 posto je izjavilo da se kod kuće osjeća produktivnije nego na radnom mjestu.

Daljnji pozitivni učinci rada od kuće su bolje usklađivanja rada i porodice (dvije trećine ispitanih) a isti udio ispitanih kao posebno pozitivan učinak rada od kuće navodi izostajanja putovanja na radno mjesto.

76,9 posto ispitanih je navelo da bi ovakvu formu rada htjelo zadržati i u budućnosti.

Ima i negativnih aspekata

“Rad od kuće ne samo da smanjuje opasnost od zaraze nego skrbi i za duševnu ravnotežu”, kaže za dpa direktor DAK-a Andreas Storm.

On je rekao da bi ova pozitivna saznanja trebalo sagledati pri pristupu radu u budućnosti te da pritom treba nastojati izbjeći negativne aspekte rada od kuće.

To se prije svega odnosi na problem jasnog odvajanja privatnog i radnog života što je posebice kod mlađih zaposlenih između 18 i 29 godina navedeno kao problem.

Tri četvrtine ispitanih kao negativno ističe činjenicu da se više ne viđaju s radnim kolegama.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) najavila je inicijativu za zakonsku regulativu koja bi omogućila pravo na rad od kuće. Tomu se oštro protive udruge poslodavaca.

( Hina)