Radnici Aluminija u Sarajevu: Traže procesuiranje odgovornih

Ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu u toku je protest radnika mostarskog Aluminija, javlja reporter Vijesti.ba sa lica mjesta.

Radnici od Vlade FBiH očekuju pomoć za rješavanje problema nekadašnjeg privrednog giganta.

“Došli smo na mirno okupljanje da skrenemo pažnju Vladi FBiH. Ona drži ključ naše sudbine u svojim rukama”, ističe predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Aluminija Romeo Biokšić.

On kaže da su radnici u više navrata tražili da se problemi Aluminija riješe na dugoročni period.

“Isto tako, tražimo da se procesuiraju sve osobe koje su na bilo koji način nanijele štetu Aluminiju. Niko ni za šta nije odgovarao. Naši direktori primali su plate po 10.000 KM i više… Nagledali smo se i naslužali svašta… Hiljadu puta smo, na ovaj ili onaj način, izvarani i od uprave Društva, ali i od vlasnika”, konstatuje Biokšić.

No, niko od radnika ne želi konkretno govoriti o odgovornosti HDZ-a BiH, kao stranke pod čijom je kontrolom Aluminij od početka devedesetih godina.

Na konkretno pitanje da li su se radnici posrnulog Aluminija obraćali za pomoć HDZ-u BiH, stranačkom lideru Draganu Čoviću ili HNS-u kao krovnoj organizaciji Hrvata u BiH, konkretnog odgovora nema.

“Obraćali smo se svakome… Gdje god smo mogli… Svi nas prime, ali ništa poslije toga. Nema konkretne pomoći”, kaže nam jedan od radnika.

Na ponovno pitanje da li očekuju pomoć od kadrova vodeće političke partije hrvatskog naroda u BiH, radnici ponavljaju da pomoć očekuju od svakoga, a najviše od Vlade FBiH.

“Vlada je jedina koja nam u ovom trenutku može pomoći. Jedino je ona relevantna, ima u rukama sve da nam može pomoći”, ubijeđeni su radnici.

Upitani da prokomentarišu činjenicu da se predsjednik HDZ-a BiH Čović još nije oglasio povodom stanja u kojem se Aluminij našao, kao i najave da će ova kompanija prestati sa radom, radnici poručuju da nemaju komentar.

“Šta bi trebao reći? Aluminij se gasi, a niko se ne oglašava. Šta radnici mogu?”, pita jedan od njih.

On konstatuje da “ukoliko cijena struje ne bude povoljna, nema te uprave koja u rukama ima čarobni štap” za rješavanje nagomilanih problema.

“Ako ne bude rezultata, ići ćemo radikalnije. Nemamo šta izgubiti”, kaže naš sagovornik.

Biznis.ba / Vijesti.ba