Radnici ogorčeni stanjem u HP Mostar, obratili se javnosti

U poslovnicama Hrvatske pošte (HP) Mostar u Središnjoj Bosni i u Hercegovini problemi su isti, ima sve više posla a nedovoljan broj zaposlenih, organizacija posla je loša, jako loš je i odnos većine nadređenih prema radnicima te se krše prava radnika iz Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, ističu iz Nezavisnog sindikata djelatnika HP-a Mostar.

“Zbog sve lošije situacije u HP-u Mostar po radnike, a i bombastičnih najava Uprave Društva o gradnji višemilijunskog objekta ‘pošte budućnosti’, dužni smo se obratiti javnosti i obavijestiti je o pravom stanju u Pošti. U srpnju i kolovozu ove godine obišli smo naše poslovnice u Središnjoj Bosni, te u Hercegovini, i u razgovoru s kolegama upoznali se s većinom problema koje imaju poštari, šalterski radnici, čistačice, vozači, kontrolori, radnici u sortirnici i brzoj pošti, a koje smo već ranije spomenuli”, kazali su iz Sindikata.

Poslije svakog obilaska terena i razgovora s kolegama, navode kako su pisali dopise Upravi.

“U tim dopisima pokušavali smo ih upoznati s konkretnim problemima u pojedinim poštanskim uredima HP-a Mostar, očekujući njihovo rješavanje. Međutim, ne da problemi nisu riješeni, nego na četiri od šest naših dopisa nismo uopće dobili odgovore, a u ona dva odgovora koja smo dobili označeni smo, zajedno s kolegama koji su nam iznijeli probleme, kao oni koji šire neistine. Ne želimo ni spominjati probleme koje imaju naše kolege samo zbog toga što su članovi Sindikata”, ističu.

Kap koja prelijeva čašu radnicima HP-a Mostar su, kako kažu, male plaće koje nisu povećavane godinama.

“Na naše zahtjeve početkom godine, prije pandemije covida-19, da se plaće povećaju u rasponu od 5 do 15 posto, Uprava je kategorički tvrdila da za to nema nikakve mogućnosti jer nema toliko novca. Poslije ovih njihovih tvrdnji, sredinom godine dolazi izvješće Ureda za reviziju institucija FBiH iz kojega je vidljivo da novca ima za doktorate, skupe zabave i pjevače, iznajmljivanje luksuznih automobila bez prethodne provjere tržišta kako piše u reviziji. I na sve ovo se nadovezuje najava Uprave u medijima o skoroj izgradnji zgrade glavnog poštanskog logističkog središta vrijedne nekoliko milijuna maraka”, kazali su iz Sindikata.

Za tu namjenu je, po njihovim riječima, u sred pandemije koronavirusa kupljeno zemljište i plaćeno oko 900 tisuća maraka.

“Zemljište za istu namjenu HP Mostar kupuje već drugi put, tako da je ova Pošta samo za zemljišta već dala oko 1,5 milijuna maraka. Nije nam jasno tko je platio ovo zemljište i tko će financirati zgradu glavnog poštanskog logističkog središta ako Uprava tvrdi da nema novca za povećanje plaće. Zbog svega navedenog tražili smo hitan sastanak s Upravom, ali dobili smo odgovor kako se Sindikat ne treba miješati u poslovnu politiku firme, te se sastanak nije ni održao”, navodi Nezavisni sindikat djelatnika HP-a Mostar.

S obzirom, kako su istakli, da dva sindikata, koja predstavljaju radnike HP-a Mostar, po zakonu preuzimaju ulogu Vijeća uposlenika (Sindikat) koje u HP Mostar ne postoji, poslodavac je dužan najmanje dva puta godišnje informirati Sindikat o pitanjima koja utječu na njihove interese iz radnog odnosa.

“Kada su u pitanju razvojni planovi i investicije koje se tiču toga, poslodavac je po zakonu obavezan o ovim pitanjima informirati Sindikat, konzultirati i pribavljati njihovu suglasnost, a Uprava HP-a Mostar sve gore navedene obaveze ne ispunjava, što može imati negativne posljedice po prava radnika i stabilnost poduzeća. Zbog svega navedenog partnerski odnosi Sindikata i Uprave Društva, koji bi trebali ići u smjeru boljeg radnog ozračja i napretka poduzeća u Hrvatskoj Pošti Mostar, nažalost, skoro i ne postoje”, stoji u priopćenju.

 

Biznis.ba / FENA