Radnici Željeznica podržali Džafića, kritike na račun Nadzornog odbora

Savez sindikata željezničkih radnika u FBiH i Samostalni sindikat izvršnog osoblja, područje infrastrukture ŽFBiH uputili su dopis Vladi FBiH i ministru prometa i kominikacija FBiH Denisu Lasiću.

U dopisu su dali svoj osvrt na ponašanja pojedinih članova Nadzornog odbora JP ŽFBH.

Dopis prenosimo u nastavku:

– Reprezentativni sindikati u JP ŽFBH u naslovu Vam žele istaći da su pojedini članoviNadzornog odbora JP ŽFBH na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 24.09.2020. godine doveli u pitanje daljnje poslovanje Željeznica FBiH zbog neimenovanja predsjednika uprave- generalnog direktora JP ŽFBH, kršeći i Vašu datu prethodnu saglasnost za imenovanje, čime je direktno došlo do ugroženosti isplate zagarantiranih prava radnika Željeznica FBiH.

Napominjemo da su Željeznice FBiH, unatoč svemu, uspješno izvršile dospjele obaveze od preko 120 miliona KM, za preko 800 radnika uvezan radni staž i odlazak u penziju, te učinjene uštede i smanjenje rashoda, što je u konačnosti dovelo do operativne dobiti, redovitosti isplate plata i svih drugih primanja radnika, uplate poreza, zdravstvenog osiguranja itd.

Sadašnji generalni direktor je postigao finansijsku stabilnost firme i redovitost uplate dospjelih obaveza te ni pod koju cijenu mi radnici ne želimo da se to ugrozi zbog pojedinih članova Nadzornog odbora JP ŽFBH.

Sudske presude i izricanja novčanih kazni za pojedine članove Nadzornog odbora JP ŽFBH govore o njihovom radu mimo zakonskih procedura. Ostat će upamćeni i po tome što u svom mandatu nisu uspjeli imenovati Upravu Društva JP ŽFBH u skladu sa Zakonom.

Član Nadzornog odbora ispred sindikata gđa Vanja Pirgić je uvijek glasala uz konsultacije sa sindikatima i u skladu sa zakonskirn odredbama.

Od Vas tražimo da se HITNO ispoštuje Vaša prethodna saglasnost za imenovanje predsjednika uprave-generalnog direktora jer mi radnici ne želimo doći u situaciju kašnjenja plata i ostalih primanja radnika u kojoj smo bili kod prethodnih generalnih direktora, što je rezultiralo čestim štrajkovima u Željeznicama FBiH.

Napokon, kad u našoj firmi dođe do redovitosti svih isplata prema radnicima, onda se nađu pojedinci kojima to ne odgovara i žele ponovno pokrenuti štrajkove sindikata.

Mi sindikati i dalje ostajemo pri svom stavu za imenovanje gosp. Enisa Džafića na mjesto generalnog direktora JP ŽFBiH koji smo prenijeli preko člana Nadzornog odbora ispred sindikata gđe Vanje Pirgić.

 

(Biznis.ba)