Raspisani tenderi za puteve ‘Zenica – Ovnak’ i ‘Zenica – Arnauti’

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević održao je sastanak s direktorom Kantonalne direkcije za ceste Refikom Zekovićem na kojem su analizirane dosadašnje aktivnosti na projektima rekonstrukcije putnih pravaca Zenica-Ovnak i Zenica-Arnauti.

Kantonalna vlada je u 2018. godini za ta dva projekta osigurala dva miliona maraka.

Sanacija regionalnog puta R413a Zenica-Ovnak finansira se iz sredstava namijenjenih za kapitalna ulaganja kojima raspolaže Kantonalna direkcija za ceste, a omogućit će kvalitetnije povezivanje područja Ovnaka sa Zenicom, kao i s naseljenim mjestima u općini Travnik.

Kada je u pitanju put Zenica-Arnauti, radi se o lokalnoj saobraćajnici za koju je nadležan općinski nivo vlasti, ali je Vlada ZDK opredijelila jedan milion KM iz kantonalnog budžeta kako bi se omogućila kvalitetnija komunikacija sa desetak sela u Babinskom slivu.

– Za obje saobraćajnice proglašen je javni interes i slijedi eksproprijacija. Na trasi puta Zenica-Arnauti izvode se završni geološko-istraživački radovi za stabilnost terena. Kantonalna direkcija za ceste je raspisala tender za oba puta koji bi trebao biti okončan za 30 dana – kazao je premijer Galijašević, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a.

 

Biznis.ba / FENA