Razbuktavanje korone odnijeće evropskim bankama 800 milijardi eura

Evropskim bankama u sljedeće tri godine prijeti do 800 milijardi eura gubitaka po kreditima i smanjenje prihoda za 30 milijardi eura zbog posljedica krize uzrokovane virusom korona, prema istraživanju konsultantske firme “Oliver Vajnman”.

Prema osnovnom scenariju te firme, kojim se predviđa spor ekonomski oporavak i izostanak drugog zatvaranja ekonomija u većini država, procjene govore da će se loši krediti popeti na 400 milijardi eura.

To je dva i po puta viši nivo nego prije tri godine.

Sa druge strane, prema lošijem scenariju, koji uključuje ozbiljne razmjere drugog talasa pandemije, ove cifre bi se udvostručile, a udio loših kredita evropskih banaka bi dostigao 10 posto ukupnog kreditnog portfelja.

“Iako nije vjerovatno da će pandemije donijeti vrlo teške posljedice bankarskom sektoru, veliki broj banaka naći će se u nezavidnom položaju sa vrlo slabim povratima”, kaže Kristijan Edelman, jedan od direktora za analize evropskog sektora finansijskih usluga u “Oliver Vajmanu”, piše Fajnenšel Tajms.

Dodaje da će to rezultirati averzijom banaka prema riziku kada je kreditiranje u pitanju.

U tekstu se podsjeća da su evropske banke prošle kroz težak period oporavka od prošle finansijske krize 2008. i da su više od jedne decenije imale slabašnu profitabilnosti usljed velike konkurencije na tržištu.

Evropske banke su u prosjeku, kako se napominje, upola manje profitabilne od američkih.

Pet najvećih banaka iz SAD već pripremilo 55 milijardi dolara za potencijalne gubitke po kreditima tokom prvog polugodišta ove godine, prenosi portal Poslovni.hr.

Pandemija COVID-19 će se negativno odraziti i na prihode evropskih banaka, prvenstveno zbog dugoročno izuzetno niskih kamatnih stopa.

Prihodi bi, nakon očekivanih gubitaka po kreditima, mogli ove godine da padnu za 180 milijardi eura na 385 milijardi eura, čak i ako se drugo zatvaranje izbjegne.

Oporavak na prošlogodišnju se ne očekuje prije 2022. godine, kada će prihodi od 535 milijardi i dalje biti za 30 milijardi eura niži, procjenjuju u “Oliver Vajmanu” .

Prognoziraju takođe da će se neto prihod od kamata iduće godine spustiti za osam posto u odnosu na lanjski nivo, te da će to posebno pogoditi banke koje nemaju investiciono bankarstvo ili upravljanje imovinom.

Biznis.ba