Reformski napori su prepoznati i bilježimo porast stranih investicija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Sarajevu promociji 2. Poslovnog barometra i obilježavanju 12. godišnjice rada Vijeća stranih investitora. Obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH objavljeno je u cijelosti:

 

Uvažene ekselencije,

poštovani predstavnici investitora,

dragi prijatelji,

Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio poziv za večerašnji događaj. Našim dragim investitorima, kojima su vrata u BiH uvijek širom otvorena i Vijeću stranih investitora, koje kontinuirano podržava i investitore i aktivnosti institucija BiH, čestitam 12. godišnicu rada.

Svjedoci smo da se u ovom teškom, predizbornom vremenu, često govori o drugim, po mom mišljenju puno manje važnim temama od investicija.

Međutim, Vijeće ministara BiH, na čijem sam čelu, u protekle četiri godine je uložilo velike napore na poboljšanju poslovnog okruženja i na privlačenju investicija. U Reformskoj Agendi, koju su prihvatile sve vlade u BiH, poboljšanje poslovnog okruženja ima važnu ulogu, i jedan je od  stubova aktivnosti koje smo dogovorili.

Na nivou Vijeća ministara BiH, usvojili smo nove propise kojima smo pojednostavili carinske procedure i unaprijedili vanjskotrgovinske aktivnosti. Stvorili smo preduslove i uveli elektronsku platformu za podnošenje prijava PDV-a i drugih poreza, čime smo bitno rasteretili preduzeća u BiH i ubrzali odvijanje poslovnih aktivnosti. Napravili smo registar parafiskalnih nameta, i počeli sa aktivnostima ukidanja nepotrebnih nameta i harmonizacije parafiskalnih nameta na svim niovima vlasti u BiH. U konačnoj smo fazi usvajanja posljednjeg zakona iz oblasti finansijskih reformi u BiH, a tu mislim na Zakon o  Agenciji za osiguranje depozita, koji će se  pred zastupnicima u Predstvničkom Domu naći na glasanju prekosutra,  i  čime je osigurana stabilnost finansijskog sistema BiH, a privrednicima olakšan pristup finansijama za njihov dalji rast i razvoj.

Sa zadovoljstvom sa vama dijelim informaciju da je Vijeće Ministara  u potpunosti realizovalo 60 posto mjera iz Reformske agende (20 od 34 mjere su realizovane dosad), 25 posto  mjera se provode kontinuirano (9 od 24 mjere se kontinuirano provode), a optimista sam i da ćemo preostalih 15 posto (5 mjera od 34) provesti do izbora, uprkos svim negativnim uticajima koje predizborno vrijeme nosi.

Podijeliću sa vama zadovoljstvo rezultatima drugog izdanja Poslovnog barometra u kome su predstavljeni nalazi istraživanja. Reformski napori vlada u BiH su prepoznati, pa su strana ulaganja u 2017. godini porasla za čak 57,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, a 26,3 posto u odnosu na petogodišnji prosjek.

Mi smo više puta kroz svoj rad pokazali koliko su nam značajne strane investicije i investitori. Lično smtram da bez stranih investitora nema rasta i razvoja u BiH. Investicije su važan alat za postizanje veće efikasnosti postojećih kompanija, razvoj tehnologije, prijenos novih vještina i znanja i osvajanje novih tržišta za BiH. Sve u svemu, one su važna komponenta poslovne aktivnosti i doprinose poboljšanju konkurentnosti, zapošljavanju i ukupnom ekonomskom rastu i razvoju.

Investicije u BiH su dostigle iznos od 9 milijardi KM, a strani ulagači su stvorili više od 20 hiljada radnih mjesta. Iako je ovo impresivan rezultat, smatram da ćemo u narednom periodu ove iznose višestruko povećati.

Svjestan sam i „poruke“ koje su nam predstavnici investitora poslali – da je privlačenje stranih investitora iskazan kao jedan od strateških prioriteta za BiH, ali da željeni nivo investicija „još uvijek nije dostignut zbog političke nestabilnosti, komplikovane administrativne strukture, obimne birokracije i nedovoljno poticajnog poslovnog okruženja“.

Jedna od ključnih poruka Barometra je da 77 posto investitora smatra „da je poslovno okruženje u BiH nepredvidljivo“. Svjestan sam da ovo utiče na mogućnost privlačenja stranih investicija, i mislim da će ovo biti jedan od prioriteta u narednom periodu. Očekujemo da BiH ubrzo dobije status zemlje kandidata, a da će poruke nestabilnosti biti zaboravljene nakon oktobra.

Iskreno sam obradovan da je 84 posto postojećih investitora spremno da preporuči BiH kao zemlju za ulaganje, a 70 posto njih planira da reinvestira u BiH u naredne tri godine. Ovo su poruke koje ohrabruju i obećavaju brzi rast i priključenje BiH europskoj porodici.

Investitori su identifikovali visokoobrazovani kadar tehničke i ekonomske struke kao najpoželjnije profile zaposlenika. Međutim, investitori su također u potrazi za ostalom tehničkom stručnom radnom snagom. Svjedoci smo trendova ne samo u BiH, nego i u zemljama okruženja i vjerujem da zajedničkim radom možemo BiH učiniti zemljom ostanka i razvoja.

Zaključak istraživanja je da se u BiH investira zbog geografskog i strateškog položaja BiH i potencijala domaćeg tržišta, kao i zbog postojećih resursa i logistike u BiH. Namjeravamo da ovu prednost kapitaliziramo u narednom periodu, na veliko zadovoljstvo i investitora i građana BiH.

Obećavam da ćemo pažljivo razmotriti sve ono što su investitori iskazali kao prepreke za ulaganje u Bijeloj knjizi. Na kraju, želim da vas još jednom sve toplo pozdravim, investitorima želim širenje poslovanja, dalji rast i razvoj biznisa, kao  i otvaranje nama svima, prijeko potrebnih radnih mjesta.

Biznis.ba