Regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva za podršku inovatorima

Prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ u organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma, uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske, bit će održan 23. i 24. novembra. Sajam će na jednom mjestu okupiti inovativne male i srednje biznise, inovatorice i inovatore te investitorice i investitore iz regiona.

Sajam “Sarajevo 2020” će omogućiti inovatoricama i inovatorima pristup kapitalu i lakšu komercijalizaciju inovacija, a investitorima i kompanijama pristup inovacijama kao najvrednijem resursu na kojem se temelji održivost i rast ekonomije, saopćili su organizatori.

Online štandovi će omogućiti malim i srednjim biznisima iz regije da predstave inovativne usluge i proizvode regionalnoj publici Sajma.

Za najbolje inovacije je obezbijeđen nagradni fond od 13.500 eura, kao i titula „Inovacija godine 2020“ koju organizatori dodjeljuju u partnerstvu sa IFIA-om, Svjetskom federacijom asocijacija inovatora.

– Imajući u vidu brojne izazove u vremenima pandemije, željeli smo na organizirati virtuelni regionalni susret koji će omogućiti stvaranje novih partnerstava i ulaganja u inovacije u regionu. U tu svrhu, Startup studio je osigurao fond za zajednička ulaganja do 250.000 eura kojim želimo pomoći komercijalizaciju nekih od inovacija koje ćemo vidjeti na Sajmu. Očekujemo i veliki broj investitora te preko 100 malih i srednjih biznisa iz regiona da nam se pridruže – rekao je direktor Fondacije Mozaik i idejni pokretač Sajma „Sarajevo 2020“ Zoran Puljić.

Sajam će otvoriti obraćanja Mate Rimca, osnivača i vlasnika kompanije „Rimac Automobili“ i „Greyp Bikes“ iz Hrvatske i Mirze Cifrića, poduzetnika porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji je osnivač i vlasnik „Veritas Genetics“, inovativne kompanije koja djeluje u SAD. Dušanka Ilić, direktorica kompanije Beyond 42 iz Srbije će podijeliti svoja iskustva o izgradnji startupa i plasmanu domaćih proizvoda na regionalno tržište, najavljuju organizatori.

Suorganizator Sajma je Sarajevo Business Forum, a organizaciju su podržali i Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine (AIBIH), Svjetska federacija inovatorskih organizacija (IFIA), Udruga inovatora iz Hrvatske (UIH), Savez pronalazača Beograda, Nacionalna asocijacija inovatora Sjeverne Makedonije (NAIM) te Konzorcij za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo (Slovenija).

 

(FENA)