Rekordni prihodi UIO: Sedam milijardi i 910 miliona KM

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je od početka godine do danas naplatila sedam milijardi i 910 miliona KM, što je za 313 miliona više u odnosu na rekordnu 2018., rekao je danas direktor te poreske institucije Miro Džakula.

Napomenuo je da će i u naredna tri dana prikupiti dodatni prihod, te imati naplaćenih oko sedam milijardi i 970 miliona KM.

Žali, kaže, što se nisu priključili “magičnoj cifri” od osam milijardi.

– UIO je ključna institucija za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH – rekao je Džakula novinarima u Banjoj Luci, u povodu 16. godišnjice uspostave te institucije.

Najavio je i dalje  “nemilosrnu” borbu protiv onih koji izbjegavaju plaćanje poreza, kako bi se uvela poreska disciplina.

Kada je u pitanju dogovor entitetskih premijera, da se povuku tužbe u vezi s raspodjelom prihoda UIOBiH, Džakula je rekao da je to dobra vijest.

-Podržavam sve aktivnosti koje će dovesti do toga da raspodjela prihoda bude na uobičajenom nivou, uz poštivanje zakonskih propisa. Raspodjela prihoda ne treba da bude stvar politike, već matematičko pitanje – kazao je Džakula.

(FENA)