Rusija prvi put od 1918. kasni s plaćanjem stranog duga

Rusija je prvi put u više od 100 godina propustila rok za plaćanje inozemnog duga, prenosi BBC pisanje Bloomberga

Moskva ima novac za plaćanje 94,6 miliona eura i spremna je uplatiti taj iznos, no ispriječile su se sankcije koje onemogućuju isplatu međunarodnim vjerovnicima, prenosi Jutarnji.

Kremlj je odlučno želio spriječiti takav scenarij jer predstavlja veliki udarac ugledu nacije, a ruski ministar financija ovu situaciju nazvao je ‘farsom’. Kamata od 94,6 miliona eura dospjela je još 27. maja.

Rusija tvrdi da je poslala novac Euroclearu, banci koja je uplatu trebala distribuirati prema investitorima. Novac je međutim ondje zapeo, a vjerovnici uplatu nisu primili, prenosi Bloomberg.

U međuvremenu neki tajvanski vlasnici ruskih obveznica nisu primili isplatu kamata, navodi Reuters, prenoseći dva izvora. Novac nije stigao u roku od 30 dana od datuma dospijeća, odnosno do nedjelje navečer.
Euroclear nije želio potvrditi da je plaćanje blokirano, ali su poručili da se pridržavaju svih sankcija.

Ovakva situacija posljednji put se dogodila 1918. godine, tokom boljševičke revolucije kada je novi komunistički vođa Vladimir Lenjin odbio platiti dugove Ruskog Carstva.

Ovakav scenarij predviđao se otkako su SAD i Europska unija uvele sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Mediji su i ranije pisali da bi moglo doći do problema s podmirivanjem ruskog duga Zapadu. Ovo je prvo neispunjenje obveza u stranoj valuti od 1918. godine.

Ministar financija Anton Siluanov priznao je da strani ulagači ‘neće moći primiti’ isplate, prenosi agencija RIA Novosti.

– Dva su razloga. Prvi je da je inozemnoj infrastrukturi zabranjeno obavljanje bilo kakvih poslova vezanih za Rusiju. Drugi je što je stranim ulagačima izričito zabranjeno primati uplate od nas, rekao je.

Istaknuo je da Rusija želi platiti dug i ima dovoljno novca za isplatu vanjskog duga.

– Cijela ova situacije je farsa, rekao je.

BBC piše kako je neizvršenje obveza simboličan udarac za Rusiju, ali da će imati vrlo malo direktnih posljedica za Rusiju.

Nacije koje ne uspiju platiti dug gube sposobnost zaduživanja na međunarodnim tržištima, no zbog međunarodnih sankcija Rusiji je to ionako onemogućeno. Također, Siluanov je u aprilu izjavio da se Rusija ne planira dodatno zaduživati jer zarađuje milijardu dolara dnevno od izvora fosilnih goriva.

Biznis.ba