Ryanair i irski piloti postigli sporazum o radnim uslovima

Niskobudžetna aviokompanija Ryanair u četvrtak je postigla sporazum sa svojim irskim pilotima u sporu oko radnih uslova, objavile su obje strane.

– Nakon 22-satnih pregovora, koji su počeli u srijedu ujutru i zaključeni u četvrtak ujutru, sporazum je postignut između Forse i Ryanaira oko spora s pilotima – saopćio je sindikat pilota Forsa.

Ryanair je potvrdio sporazum za dpa, ne pružajući više detalja.

Piloti sada trebaju glasati o prihvatanju sporazuma, dok im je sindikat preporučio da ga prihvate.

– Posrednik je tražio od obje strane da se suzdrže od dodatnih komentara dok se glasanje ne obavi i mi ćemo poštovati njegove želje – saopćio je Ryanair.

U sporu oko godišnjih odmora, transfera i promocija, stotinjak irskih pilota Ryanaira učestvovalo je u petodnevnom štrajku.

Irski avioprevoznik također je u sporu sa sindikatima u nekoliko zemalja članica EU, koji je doživio vhunac sredinom augusta kada je najveći štrajk pilota u istoriji Ryanaira kada je 55.000 putnika širom Evrope ostalo na aerodromu.

Sindikat njemačkih pilota Vereinigung Cockpit (VC) saopćio je za dpa kako želi da sačeka i analizira provođenje sporazuma između Ryanaira i njegovih irskih pilota prije nego što nastavi pregovore s aviokompanijom.

– To nameće pitanje može li se posredovanje također razmotriti u Njemačkoj – izjavio je potpredsjednik VC Markus Wahl.

VC, između ostalog, traži i veće plate, ali je Ryanair zabrinut da bi takvi sporazumi mogli ugroziti njegovu reputaciju jeftinog avioprevoznika.

Biznis.ba / FENA