SAD do maja odgađa primjenu restrikcija na kineske vojne kompanije

Sjedinjene Američke Države su odlučile do maja odgoditi primjenu restrikcija na investicije u određene kineske vojne kompanije s nazivima sličnim onima koje se nalaze na crnoj listi.

U saopćenju objavljenom na internetskoj stranici američkog Ministarstva finansija, administracija novog predsjednika Joea Bidena je navela kako će većina investicija u kompanije čiji je naziv sličan nazivu kineske komunističke vojne kompanije biti dozvoljena do 27. maja, čime je produžen rok prvobitno određen za 28. januar.

Odredba ne dozvoljava transakcije hartijama od vrijednosti među podružnicama zabranjenih kineskih vojnih kompanija, prenosi Reuters.

U novembru prošle godine je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zabranila ulaganja u kineske kompanije za koje je Washington rekao da su u vlasništvu ili ih kontrolira kineska vojska u pokušaju pojačavanja pritiska na Peking.

Naredba je od američkih investitora zahtijevala da u potpunosti prodaju svoja udjela u kompanijama do 11. novembra 2021., a na to se gledalo kao na dio Trumpovih napora da učvrsti kao dio naslijeđa za Bidena svoju tvrdu politiku prema Pekingu.

Crna lista navodnih kineskih vojnih kompanija propisana je zakonom iz 1999. godine, ali Ministarstvo odbrane tek je prošle godine počelo sa objavljivanjem imena tih kompanija. Sada lista uključuje 44 firme, mađu njima i glavnog kineskog proizvođača čipova SMIC i naftni div CNOOC.

Peking je rekao da Sjedinjenim Državama nedostaju dokazi i američku zabranu je opisao kao bezobzirno ugnjetavanje kineskih kompanija.

 

Biznis.ba / FENA