Sajam ‘Grapos Expo 2022’ okupio 315 izlagača nakon dvije godine pauze

Sajam poduzetništva i obrta “Grapos Expo 2022” otvoren je danas u Gračanici nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom.

Direktor sajma Nedžad Nuhanović rekao je da se Gračanica i Tuzlanski kanton nakon dvije teške godine za globalnu privredu ponovo pojavljuju na listi međunarodnih sajmova.

Istakao je da su uspjeli okupiti 315 izlagača iz sedam zemalja, što je dokaz da se vraćaju jaki i spremni na nove izazove.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić čestitao je na uspješnoj organizaciji sajma od regionalnog značaja, za koji je rekao da predstavlja važan poticaj za razvoj poduzetništva i obrta.

– Ovaj sajam je prava prilika za male privrednike u Federaciji za umrežavanje i unaprjeđenje poslovnih procesa s ciljem povećanja ekonomskih aktivnosti – naveo je Zukić.

Dodao je da je resorno ministarstvo u prethodnih pet godina napravilo značajne iskorake na unaprjeđenju sektora male privrede smanjenjem administrativnih barijera i olakšavanjem pristupa finansiranju.

Premijer TK Irfan Halilagić izjavio je da je sajam mjesto ideja, sklapanja poslovnih kontakata, inicijativa ali i edukacije.

– Cilj sajma se poklapa sa strateškim opredjeljenjem Vlade TK za razvojem malih i srednjih preduzeća kao načina za stvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje – poručio je Halilagić.

Prvog dana sajma održan je i okrugli sto o temi realizacije majstorskog ispita.

Sajam je otvoren do 20. maja, a partner ovogodišnjeg sajma je Hrvatska obrtnička komora.

 

Biznis.ba / FENA