Salkić: Nemoguće donijeti odluku ni o nastavku ni o raskidu ugovora s Kinezima

U ovom momentu nemoguće je donijeti odluku ni o nastavku, niti o raskidu ugovora s kineskim partnerima bez dodatnog ekspertskog sagledavanja situacije.

Izjavio je ovo danas u Sarajevu na konferenciji za novinare izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH i voditelj projekta Blok 7 Senad Salkić, nakon tematske sjednice Vlade FBiH na kojoj je, između ostalog, razmatran i status projekta izgradnje Bloka 7.

Salkić ističe kako se radi o jednom zaista velikom projektu koji svojom (ne)realizacijom može imati dugoročne i vrlo značajne posljedice i na Elektroprivredu BiH, ali i na FBiH.

– Elektroprivreda je u ovom momentu, sagledavajući cjelokupnu situaciju i ponudu koju imamo od kineskih partnera u smislu nastavka ovog projekta, procijenila da je ipak potrebno dodatno vrijeme za sagledavanje tehničko-tehnoloških karakteristika ponuđenog, ali i cijene i obima radova koji bi uključivali realizaciju i izgradnju Bloka 7.

U tom smislu, u ovom momentu nemoguće je donijeti odluku ni o nastavku, niti o raskidu ugovora bez dodatnog ekspertskog sagledavanja barem na četiri nivoa – obima, cijene, tehnike i ukupne isporuke usluga kineskog partnera.

To će biti ono čime ćemo se u okviru Elektroprivrede i jedne šire grupe međunarodnih eksperata baviti u narednom periodu, kako bismo u skladu s današnjim zaključkom Vlade FBiH dostavili konačan stav kompanije na odlučivanje Federalnom parlamentu u narednih 90-120 dana – kazao je Salkić.

(Vijesti.ba)