Šangaj se kreće ka ukidanju lockdowna, ali je još daleko ekonomski oporavak Kine

Šangaj, kinesko finansijsko središte pogođen pandemijom, danas je predstavio više planova za postepeno popuštanje epidemioloških mjera, ali ekonomski oporavak cijele zemlje još je daleko, što će svakako zahtijevati više vremena i veću podršku.

Najveći kineski grad po ekonomskoj proizvodnji u locdownu je od početka aprila. Drugi gradovi koji nisu bili u lockdownu kao Šangaj također se bore sa suzbijanjem širenja zaraze, uključujući Peking, dok je lako prenosiva omikron varijanta ove godine izazvala snažnije odgovore zdravstvenih vlasti.

S obzirom na to da je vlada odbijala odustati od stava nulte tolerancije prema COVID-u, fabrike i kompanije pogođene su prekidima u radu uzrokovanim izolacijom, beskrajnim masovnim testiranjem i ograničenjima kretanja za veliki dio stanovništva, prenosi Reuters.

Šangaj će konačno izaći iz lockdowna 1. juna nakon što je broj novih slučajeva koronavirusa naglo opao. Ovaj grad od 25 miliona ljudi oprezno je najavio da će većem broju stanovnika biti dozovljeno da izađu i idu na posao.

Gradske vlasti saopćile su u četvrtak da bi se učenici nižih i viših srednjih škola mogli vratiti na nastavu u škole od 6. juna, nakon što je ranije objavljeno da će se postepeno trgovačkim centrima i robnim kućama biti dopušteno ponovno otvaranje od 1. juna.

Dok se fokus okreće oporavku, kineski premijer Li Keqiang u srijedu je predstavio ne baš tako sjajan pogled na drugu najveću svjetsku ekonomiju, rekavši da su poteškoće s kojima se suočava u nekim aspektima čak i veće nego 2020., kada je Kina prvi put pogođena epidemijom COVID-19.

Mnogi ekonomisti iz privatnog sektora očekuju da će se bruto domaći proizvod smanjiti do kraja juna (u drugom tromjesečju) u poređenju na isti period prošle godine a u odnosu na rast od 4,8 posto koji je zabilježn u prvom tromjesečju ove godine.

– Kina će nastojati postići “razuman” rast BDP-a u drugom tromjesečju – rekao je Li hiljadama vladinih dužnosnika širom zemlje na konferenciji za novinare.

 

Biznis.ba / FENA