Šarović: Došli smo u situaciju da ćemo izgubiti izvoz krušaka u Rusiju

Postoje pravila za izvoz krušaka u Rusiju koja su usaglasile institucije dvije zemlje. Ta pravila je neko prekršio, a nemarom i neradom nadležnog ministra došli smo u situaciju da smo sada u opasnosti da izgubimo izvoz krušaka u Rusiju – izjavio je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

BiH je, kako je dodao, u zadnjih nekoliko godina zahvaljujući Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dobila dozvolu od EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, pilećeg mesa, jaja, mesa u Tursku kao dugoročan aranžman, te izvoz voća u Rusiju.

– Sad smo u situaciji da se sve to izgubi jer je nemar zavladao u Vijeću ministara – ocijenio je Šarović.

Na pitanje zašto se to dešava, Šarović je rekao da je BiH preuzela obavezu 2019. godine da će dvije godine uzastopno vršiti analize i podnositi izvještaj o pojavi eventualne bolesti kod živine što novi saziv Vijeća ministara nije uradio.

Dodaje da je to isključiva nadležnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO).

– MVTEO je nadležno, ali testiranja vrše entitetski nivoi. Komentar jednog državnog ministra da su ‘neke firme iz FBiH dobile dozvolu’ je neoprostiva glupost. Ured za veterinarstvo daje dozvole, da li se radi o kompaniji iz Srpca, Mostara, Banje Luke, Sarajeva, nebitno. Sve što smo stekli, sada ćemo izgubiti i trebaće nam godine da vratimo – pojasnio je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.

 

Biznis.ba / FENA