Šarović – Mitchell: Raditi na jačem povezivanju ekonomija BiH i UK

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas s britanskim komesarom za trgovinu za Evropu Andrew Mitchellom i ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom o većem povezivanju ekonomija dviju zemalja i brojnim potencijalima za ulaganje britanskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu.

Ističući da je Bosna i Hercegovina ostvarila rekordnu pokrivenost uvoza izvozom sa EU od 71 posto, Šarović je istakao važnost podrške Velike Britanije u dostizanju neophodnih evropskih standarda.

– Mi sada nesmetano izvozimo u EU, što prije samo par godina nismo mogli ni zamisliti. Sada imamo ispunjene najviše standarde za svu hranu biljnog i životinskog porijekla, a s obzirom da nam je prihvaćen akcioni plan za crveno meso, očekujem da do kraja ove godine počnemo i sa izvozom ove, preostale vrste hrane, čime bi smo zaokružili ispunjenje zacrtanih ciljeva – istakao je Šarović.

Ispunjavanje evropskih standarda postignuto je i u oblasti energetike, gdje je udio obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji trenutno veći od evropskog prosjeka, rečeno je na sastanku.

Istaknut je zajednički stav da je potrebno što hitnije od strane entitetskih vlasti „odblokirati“ usvajanje Zakona o električnoj energiji i gasu kako bi se uspostavilo organizovano tržište u BiH.

Mitchell je izrazio veliku zainteresovanost za ulaganje britanskih firmi na tom ali i na drugim poljima, ističući dosadašnje primjere dobre prakse ulaganja britanskih kompanija u BiH – navodi se u saopćenju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sagovornici su se usaglasili da je suštinski važno da se kontinuitet saradnje dviju zemalja nastavi i u slučaju stvaranja nezavisne tržišne politike V. Britanije, po eventualnom izlasku iz članstva EU, te je istaknuta spremnost Bosne i Hercegovine da se saradnja nastavi i intenzivira i u mogućim, novim okolnostima.

Biznis.ba / FENA