Sastanak Hadžiahmetovića i Čibukčića o infrastrukturnim projektima u KS

Ministar komunalnalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović sa saradnicima održao je danas radno-konsutativni sastanak s direktorom Fonda za okoliš Federacije BiH Fuadom Čibukčićem.

Tema sastanka bila je mogućnosti saradnje resornog ministarstva i federalnog fonda u realizaciji određenih projekata od interesa za Kanton Sarajevo.

Aktueliziran je projekt sanacije i zbrinjavanjne otpadnog mulja na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama, te su dogovoreni naredni koraci u rješavanju ovog pitanja.

Razgovaralo se i o zajedničkom učešću u realizaciji projekata izgradnje ili rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području općina Kantona, putem prijava na Javni poziv Fonda za okoliš.

Na ovaj način bi se udruživanjem sredstava postigli veći efekti u realizaciji projekata koje su Ministarstvu kandidovale jedinice lokalne samouprave.

Aktuelizacija i inoviranje postojećih projektnih rješenja za dugoročno vodosnabdijevanje uvođenjem novih količina vode za grad Sarajevo i općinu Ilijaš bila je takođe tema ovog sastanka.

Govorilo se i o modelu trajnog rješavanja pitanja grijanja stanovnika općine Vogošća, a za koji, prema riječima prisutnih, postoji mogućnost finansiranja iz revolving sredstava Fonda za okoliš FBiH, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Biznis.ba / FENA