Sastanak u Beču posvećen ulaganjima EU u Afriku

VIENNA, AUSTRIA - JULY 05: Austrian Chancellor Sebastian Kurz, German Interior Minister Horst Seehofer (not pictured) and Austrian Vice-Chancellor Heinz-Christian Strache (not pictured) speak to the media after their meeting at the Federal Chancellery on July 5, 2018 in Vienna, Austria. Seehoher is in Vienna to discuss the implementation of his plans for new immigration measures on the German-Austrian border that will require the cooperation of Austrian authorities. (Photo by Michael Gruber/Getty Images)

Evropski zvaničnici i kompanije u utorak su se sastali u Beču s afričkim čelnicima na razgovorima o povećanju ulaganja u “crni kontinent”.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija zemlja predsjedava  EU, izjavio je danas austrijskom emiteru programa ORF da više od 1.000 zvaničnika prisustvuje forumu EU-Afrika.

Kurz je izjavio kako se nada da je to “dobar početni signal za veća evropska ulaganja u Afriku kako taj kontinent, kada je riječ o ulaganjima, jednostavno ne bi bio prepušten Kinezima”.

Predsjedavajući Afričke unije Paul Kagame, koji je također ruandski predsjednik, i egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sissi nalaze se među čelnicima koji prisustvuju forumu, prenosi Associated Press.

 

Biznis.ba / FENA