Sberbanka – najveći pojedinačni suvlasnik “Agrokora”

Predstavnici privremenog savjeta povjerilaca “Agrokora” jednoglasno su izglasali nagodbu prema kojoj će 46,7 odsto suvlasništva u novom “Agrokoru” imati ruske banke, Sberbank i VTB.

Vanredni povjerenik za “Agrokor” Fabris Peruško rekao je na konferenciji za novinare da će najveći pojedinačni suvlasnik biti Sberbanka sa 39,2 odsto, vlasnici obveznica sa 25 odsto, VTB će imati 7,5 odsto dionica, a Zagrebačka banka 2,3 procenta.

Ova četiri suvlasnika predstavljaće 74,6 odsto dionica novog “Agrokora”.

Među nebankarskim suvlasnicima su četiri domaće kompanije: “Adris” /1,4 odsto/, “Frank” /1,3 odsto/, te “Saponia” i Sokol Marić sa po 0,5 procenata, prenose hrvatski mediji.

Zamjenik vanrednog povjerenika u “Agrokoru” Irena Veber rekla je na konferenciji za novinare da će nagodba sutra biti predata Trgovačkom sudu i tek kad je on prihvati biće moguća njena primjena.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da je privremeni savjet povjerilaca “Agrokora” jednoglasno prihvatio nagodbu, ističući da su time postignuti svi ciljevi – opšti interes hrvatske ekonomije, očuvanje radnih mjesta i budućnost kompanije.

 

Biznis.ba