SBF – Islamske finansije imaju nezamjenjivu ulogu u postizanju ciljeva održivog razvoja

Na kraju drugog dana 11. Sarajevo Business Foruma razgovaralo se o ulozi islamskih finansija u postizanju ciljeva održivog razvoja. Ovaj panel otvorila je Fatma Çinar, voditeljica Islamic Finance Portfolia u UNDP Istanbulskog međunarodnog centra za razvoj privatnog sektora (IICPSD).

Çinar je ovom prilikom istakla da je najvažnije pronaći odgovor na pitanje kako da iskoristimo islamske finansije za smanjenje  siromaštva i socijalne nejednakosti u društvu uz ograničene kapacitete vlade.

-Islamska ekonomija i finansije igraju važnu ulogu u kreiranju sinergije između privatnog i islamskog sektora i razvoja – kazala je Çinar.

Direktor UNDP IICPSD Turska Sahba Sobhani izjavio je kako su klimatske promjene danas aktuelna tema i da se za sada zna da će najmanje 23 biliona dolara biti uloženo u obnovljive izvore energije.

Prisutnim se obratio i Dr. Mohammed R. Kroessin, šef za program mikrofinansiranja nevladine organizacije Islamic Relief iz Ujedinjenog Kraljevstva, te je istakao važnost doprinosa fondacije Islamic Relief za humanitarne i ekonomske projekte širom svijeta.

-Trenutno se suočavamo sa najvećim izazovom čovječanstva a sve to kao posljedica globalizacije i tehnološkog napretka. To je važna misija za vlade, društvo i privatni sektor. Islamic Relief gradi mostove širom svijeta što pomaže da razumijemo savremene probleme kako bi ovaj svijet napravili boljim mjestom za život. Islamic Relief donirao je 50 miliona eura zekata u vidu pomoći siromašnom stanovništvu- rekao je Kroessin.

Generalni sekretar Unije turskih participacijskih banaka (TKBB) Ismail Vural istakao je kako je njihova misija doprinijeti razvoju ekonomije na način kreiranja balansa između proizvodnje i potrošnje, a gdje strategija rasta igra esencijalnu ulogu.

Generalni direktor United Bank of Albania Amel Kovačević osvrnuo se na prednosti digitalne transformacije proteklih godina. Također je spomenuo kako se trebamo više otvoriti prema svijetu i razumjeti lokaciju naših resursa na ispravan način kako bismo izbjegli štetu za naše buduće generacije.

Generalni sekretar privredne komore iz Jordana, Tamim Nayef Qasrawi, govorio je o ulozi realnog sektora u održivom razvoju. On je istakao da je u U Jordanu industrijski sektor jedan od najvažnijih.

-Doprinosimo sa 25 posto GDP-a i izvozimo 9,5 milijardi dolara godišnje. Jordansku privrednu komoru čini 14.000 organizacija. Veza između Jordana i BiH je nova te bismo voljeli otvoriti puteve za veću trgovinsku razmjenu- rekao je Qasrawi.

Projekt menadžer Bosna Bank International Admir Mešković osvrnuo se na društveni utjecaj BBI banke u Bosni i Hercegovini kroz Sarajevo Business Forum, kao jedne od najvećih investicijskih konferencija u Evropi.

-Osim Sarajevo Business Foruma, BBI banka je inicirala i mnoge druge društveno odgovorne projekte sa značajnim impaktom na razvoj privrede i društva u cjelini. Istovremeno, BBI iskorištava priliku da u svoje poslovanje inkorporira najbolje svjetske prakse kada su u pitanju ESG standardi za poslovanje finansijskih institucija, kako bismo što bolje podržali ostvarivanje ciljeva održivog razvoja- rekao je Mešković.

Nakon panela, predstavljena je i nova edukacijska platforma za islamske finansije i održivi razvoj razvijena od strane UNDP IICPSD i Islamske razvojne banke, navodi se u saopćenju službe za
odnose sa javnošću Bosna Bank International.

(Biznis.ba)