Šeranić: Poštujte mjere za očuvanje ekonomije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da zaštita zdravlja stanovništva i očuvanje ekonomije predstavljaju osnov daljeg djelovanja u borbi protiv virusa korona.

Šeranić je rukovodstvu kompanije “Mlijekoprodukt” čestitao za uspješnu organizaciju kada je riječ o prevenciji i mjerama na sprečavanju širenja virusa korona, koji je u posljednjih osam mjeseci najaktuelnija tema.

“Vidjeli smo da jedan poslovni subjekat, ako se dobro organizuje i poštuje mjere, kao u ‘Mlijekoproduktu’, može da očuva svoje poslovanje i napreduje”, rekao je Šeranić novinarima.

On je naglasio da je otkup mlijeka veći u odnosu na prošlu godinu, te da je riječ o uzlaznom trendu u poslovanju preduzeća.

“Ni godina pandemije, kako je mnogi nazivaju, nije narušila samo poslovanje ‘Mlijekoprodukta’. Naravno da je bilo određenih situacija koje su vezane za izvoz na regionalnom nivou, ali je očuvana proizvodnja, statusi radnika i sve je kroz organizaciju dalo veliko povjerenje”, naglasio je Šeranić.

Šeranić je konstatovao da je odlična organizovanost na području opštine Kozarska Dubica, sa aspekta saradnje Doma zdravlja, opštine i privrednih subjekata, koja otvara mogućnost da se brže, preventivnije i lakše djeluje.

“Zaštita zdravlja stanovništva i očuvanje ekonomije predstavljaju osnov našeg daljeg puta i zahvaljujem i ministru (poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisu) Pašaliću za podršku koju su i oni pružali samom zdravstvenom sektoru. Nadam se da ćemo u ovom ozračju nastaviti i dalje”, rekao je Šeranić.

On je najavio da će danas biti održan sastanak Republičkog štaba, na kojem će biti sagledana epidemiološka situacija.

“Vidjećemo šta i u kojem dijelu treba da reagujemo. Dešava se da imamo određene jedinice lokalne samouprave u kojima imamo skok broja zaraženih lica, prije svega mislim na Banjaluku, Pale, Zvornik, Trebinje, Bijeljinu”, rekao je Šeranić.

Šeranić je objasnio da je riječ o većim lokalnim zajednicama, u kojima postoji veća socijalna interakcija.

“Razmatraćemo i ono što je juče bila preporuka Instituta, a to je obaveznost nošenja maske na otvorenom i još neke mjere koje se vežu sa poslovanje samih subjekata. To ćemo prodiskutovati i donijeti adekvatne zaključke”, rekao je Šeranić.

On je naglasio da je na opštinama i gradovima da reaguju u slučaju broja lica koja su zaražena, jer su dužni da u skladu sa zaključkom Štaba donose restriktivnije mjere, upravo s ciljem zaštite zdravlja stanovništva i privrede.

“Našim odgovornim ponašanjem štitimo zdravlje, ekonomiju i privredu”, zaključio je Šeranić, nakon sastanka sa rukovodstvom “Mlijekoprodukta” u Kozarskoj Dubici, kojem je prisustvovao i minister poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Biznis.ba