Sindikat: Danas Skupština svih zaposlenih u Aluminiju

Danas će radnici Aluminija d.d. Mostar održati Skupštinu svih zaposlenih na kojoj će odlučivati o daljnim potezima u sindikalnoj borbi za vraćanje na radna mjesta odnosno umirovljenja i isplate otpremnina.

Od ranijih 930 radnika mostarskog Aluminija, u prvoj fazi koja bi mogla započeti idućeg mjeseca, na posao bi bilo vraćeno tek trećina radnika, dok za sva ostale ostaje opcija nesigurnog isplaćivanja otpremina.

Podsjetimo, otpremnine prema zakonu ovise o vrijednosti imovine poduzeća, što znači kako praktično gotovo i da ne postoje uvjeti za izmirivanje svih obveza bez pomoći Federalne vlade ili novog strateškog partnera.

Podrška sindikata 12 javnih preduzeća

Sindikati 12 javnih preduzeća i ustanova sa sjedištem u Mostaru pozvali su vlasti Federacije BiH i hrvatske političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da pomognu rješavanje sudbine više od 900 radnika i oporavku mostarskog Aluminija koji ugašen prije više od mjesec dana.

Uprkos najavama kako će se pružiti finansijska podrška ponovnom početku rada Aluminija, nedavno je uprava ove kompanije navela kako samostalno neće moći pokrenuti proizvodnju te je najavila da bi u početku radilo tek 350 radnika, dok bi njih 550 bilo tehnološki višak.

”Predstavljeni plan nastavka poslovanja Aluminija u kojem se predviđa nastavak rada za 350 radnika, ali bez osiguranih sredstava za realizaciju, te proglašenje 550 radnika tehnološkim viškom, ali bez osiguranih sredstava za otpremnine dovodi nas do zaključka da je riječ o potpunom krahu Aluminija”.

Sindikati u pismu navode kako su svjedoci nemoći hrvatskih političkih predstavnika da isprave sve pogreške članova uprava i nadzornih odbora Aluminija iz Mostara.

Mostarski Aluminij isključen je s naponske mreže 10. jula nakon što su mu dugovanja premašila 200 miliona eura, a uprava više nije bila u stanju kupovati električnu energiju i sirovine.

( BHRT)