Skandalozno: Dio članova NO Željeznica prekršio zakon i odbio odluku Vlade FBiH

Dio članova Nadzornog odbora Željeznica FBiH odlučio je ne postupiti po saglasnosti Vlade Federacije BiH za imenovanje generalnog direktora tog javnog preduzeća.

Naime Vlada FBiH je prije 20 dana dala saglasnost Nadzornom odboru JP Željeznice FBiH za imenovanje Enisa Džafića za generalnog direktora.

Protiv odluke Vlade FBiH su glasali Jadranko Stojkić, Dalfina Bošnjak, Suad Hasanović, Ševkija Botonjić i Adnan Bunjo. Oni su se pozivali na nepostojeću rang listu, iako je Zakon o Željeznicama FBiH regulisao da se generalni direktor imenuje isključivo na prijedlog Vlade FBiH.

Ovo nije prvi put da neki od pomenutih članova NO ne poštuju odluke Vlade FBiH, ali ni odluke sudova. Zbog sličnih su situacija i nepoštivanja odluka sudova već bili novčano sankcionirani, a sasvim je izvjesno da će se to desiti i ovoga puta.

No, i pored toga očekivati je i veće sankcije od nadležnih državnih organa jer dio članova NO očigledno radi mimo interesa kompanije i Federacije BiH s obzirom da Željeznice FBiH i u vrijeme koronakrize redovmo isplaćuju plate i vrše otplatu dugova naslijeđenih iz ranijih perioda.

Pod Džafićevim rukovođenjem Željeznice FBiH su ostvarile rekordnu operativnu dobit, a zabilježen je i konstantan rast prevoza roba i putnika. Kompanija je ostvarila i veliki uspjeh na međunarodnom tržištu, te opravkom lokomotiva iz Hrvatske stekla i referencu za tržište EU.

Ove uspjehe Vlada FBiH je nagradila novim mandatom Džafiću, no očigledno lobi koji stoji iza dijela članova NO nije zadovoljan takvim razvojem situacije te čini sve da Željeznice FBiH vrati na period kada su bile na rubu propasti, a radnici u stalnom štrajku.

Biznis.ba