Sljedeći sastanak u okviru Berlinskog procesa 10. novembra

Picture taken on March 19, 2012, shows the Serbian flag among EU member countries flags at the offices of the Delegation of the European Union in Serbia.

Sljedeći sastanak u okviru Berlinskog procesa, koji će okupiti čelnike zapadnog Balkana i Evropske unije, bit će održan 10. novembra u Sofiji, kada bi trebao biti usvojen plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Plan EU za uspostavljanje regionalne ekonomske zajednice na zapadnom Balkanu bit će usvojen u Sofiji. Evropska komisija navodi da će zajednica usvojiti mjere koje će biti od koristi kompanijama i građanima, navodi se u saopćenju EWB-a.

To uključuje smanjenje prekograničnih bankovnih naknada, uklanjanje tehničkih poteškoća u trgovanju, koordinaciju investicijskih politika, priznavanje profesionalnih kvalifikacija u cijeloj regiji i promovisanje e-trgovine.

Berlinski proces započeo je 2014. Cilj procesa, koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, bio je postići zajednički sporazum o jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i rješavanju preostalih otvorenih pitanja u regiji.

Evropski fond za Balkan, Evropsko vijeće za vanjske odnose – ured u Sofiji i Institut za demokratiju “Societas Civilis” Skoplje zajednički će organizirati Think Tank i Forum civilnog društva 9. novembra 2020.

Ideja događaja je imati širu sliku geopolitike i geoekonomije o kojoj se raspravljalo na Think Tank Forumu, a zatim konkretizirati implikacije na svakodnevni život građana.

 

Biznis.ba / FENA