Smailbegović: Pozvat ćemo poduzetnike da ne potpisuju nove ugovore s EPBiH

U sjedištu kompanije “ArcelorMittal” Zenica počeo je sastanak Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zbog ugovora o višestrukom povećanju cijene električne energije za privrednike u FBiH, a zbog čega je predsjednik tog udruženja Adnan Smailbegović najavio da će danas predložiti da poslodavci ne potpisuju takve ugovore s Elektroprivredom BiH.

– Mi smo, naime, pripremili zaključak Parlamentu FBiH da se to povećanje limitira na 20 posto. Međutim, taj zaključak nije prošao. Preovladava mišljenje da se da povjerenje Vladi FBiH, da će to Vlada FBiH pravilno iskomunicirati. Nisu htjeli da se, previše, Parlament FBiH upliće u te procente – napomenuo je Smailbegović.

Jedinstven je stav poslodavaca, podvukao je Smailbegović, da je 20 postotno povećanje električne energije “gornja granica do koje privreda neće doći u ozbiljne posljedice i probleme”.

– Sve preko toga, zaista bi neke kompanije dovelo u značajne probleme – najavio je Smailbegović.

Najavio je da će na današnjem sastanku usvojiti zaključke, od kojih je jedan usaglašavanje stava o procentu poskupljenja kojeg su spremni prihvatiti.

– Druga je stvar da se dogovorimo ili da pozovemo sve kompanije da ne potpisuju ove prijedloge ugovora, kako su dobili za, ne znam ni ja, dva do tri puta povećanje, čak i 3,5 puta. Mislim da je to rekord, po informacijama koje ja imam – kazao je Smailbegović.

Ako poslodavci ne potpišu ugovore, napomenuo je Smailbegović, postoji zakonska mogućnost da se prebaci na tzv. “rezervno snabdijevanje”.

– Tada je električna energija skuplja za dodatnih 20 posto, ali ja se ipak nadam da će prevladati razum te da će i Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH imati dovoljno razumijevanja te da ćemo sjesti i napraviti kompromisno rješenje – kazao je Smailbegović.

Direktor AMZ-a Nikhil Mehta, prošle je sedmice na pres -konferenciji kazao da bi po novom poskupljenje električne energije za tu kompaniju iznosilo 125 posto ili 72 miliona KM veće izdatke na godišnjem nivou, samo za električnu energiju.

Podsjetio je da je zbog promocije “zelene energije” te naplate “karbonskih taksi” poskupila električna energija u Evropi, zbog čega je ta kompanija zatvorila pogone u njemačlkim gradovima Hamburgu i Duizburgu.

– Postoji ‘taksa za karbon’ od 90 eura po megavatu, koja se primjenjuje u Evropi. Možemo razumjeti zašto cijena električne energije raste. Danas su cijene energije veoma visoke i to je nešto što ne može biti održivo. Definitivno će se smanjiti.

BiH izvozi električnu energiju i ima viškove električne energije. Jasno je da smo u boljoj situaciji u poređenju sa svim našim komšijama. Zato očekujemo od Vlade FBiH da podrži industriju u ovim teškim vremenima – kazao je Mehta.

Može se, dodao je, očekivati povećanje cijena električne energije u skladu sa povećanjem cijena sirovina. Oni, napomenuo je Mehta, troše 520.000 megavata električne energije na godišnjem nivou te su najveći potrošač u BiH.

Dodao je da bi, u slučaju da budu prinuđeni slati radnike na čekanje, morali plaćati 55 posto plaće pa bi, svi gubici koji bi bili veći od toga, mogli dovesti do prekida proizvodnje i u pogonu u Zenici.

Biznis.ba / FENA