Španija prilagođava zakon da migranti uđu na tržište rada

Evropska komisija je u jednom od svojih najnovijih saopštenja za javnost rekla da je reforma Uredbe o strancima za pojednostavljenje postupaka i uključivanje radnika na špansko tržište rada stupila na snagu 15. avgusta 2022., 20 dana nakon što je objavljena u službenom državnom glasniku.

Prema riječima španskog ministra za inkluziju, socijalnu sigurnost i migracije, Hozea Luisa Eskriv, zemlja ima za cilj modernizovati migracioni model kako bi podstakla redovne i sigurne migracije, prenosi “Schengen Visa Info.”

Komisija objašnjava da ova reforma omogućuje onima koji su živjeli u Španiji dvije godine da regulišu svoju situaciju ako su kvalifikovani ili osposobljeni za zapošljavanje u sektorima kojima su potrebni radnici.

To znači da će postupak izdavanja radnih dozvola sada biti fleksibilniji, što će strancima olakšati ostanak, kao i rad u Španiji.

“Kraljevski dekret koji je omogućio da ova reforma stupi na snagu čini procese za izdavanje radnih dozvola fleksibilnijim, što će uticati i na imigrante koji su u Španiji u neregularnoj situaciji i na ljude koji se mogu zaposliti u svojoj zemlji porijekla”, saopšteno je u saopštenju.

Kako bi se olakšalo uključivanje na tržište rada migranata koji žive u Španiji, ažurirani su uslovi za dobijanje dozvole za zapošljavanje, spajanje porodica i drugi socijalni razlozi.

(Biznis.ba)