Srbija sada više izvozi u BiH, nego u Rusiju i Kinu zajedno

Koliko je važna regionalna saradnja, pa samim tim i inicijativa Otvoreni Balkan, govori podatak da Srbija trenutno više izvozi u Bosnu i Hercegovinu, nego u Rusiju i Kinu zajedno, kaže predsjednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.

Vlahović kaže da su dobre naznake iz Podgorice da i Crna Gora razmišlja o pridruživanju toj inicijativi.

“Vjerujem da će se u doglednom vremenu i Kosovo pridružiti toj inicijativi, a vidjećemo da li će BiH uspjeti da definiše jedinstven stav”, rekao je Vlahović, koji učestvuje na skupu “Strateški ekonomski razgovori” u Istri u organizaciji SEEBDN.

Na pitanje da li bi Otvoreni Balkan, posebno u vrijeme krize, mogao region da učini otpornijim, Vlahović kaže da o značaju te inicijative najbolje govori primjer Srbije koja u ovom trenutku izvozi više u BiH, nego u Rusiju i Kinu zajedno.

“Za nas je BiH, u izvoznom smislu, značajnija nego tržište Kine i Rusije”, kazao je on.

Vlahović navodi da je Otvoreni Balkan veoma važan jer podrazumijeva slobodan protok robe, ljudi, usluga, kapitala, prizavanje diploma i druge pogodnosti.

“Jasno je da u nekim industrijama već danas imamo veliki nedostatak radne snage, a uz ovu inicijativu bi iz regiona mogle da se podmire sve potrebe u samom regionu”, rekao je Vlahović.

 

Biznis.ba