Stopa nezaposlenosti u SAD-u neočekivano opala u maju

People who lost their jobs wait in line to file for unemployment following an outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), at an Arkansas Workforce Center in Fort Smith, Arkansas, U.S. April 6, 2020. REUTERS/Nick Oxford

Stopa nezaposlenosti u SAD-u neočekivano je opala u maju, a smanjenje broja radnih mjesta se zantno usporilo, navodi se u izvještaju američkog ministarstva rada u petak što je najnoviji znak ekonomskog pada uzrokovanog pandemijom Covidom-19.

Mjesečni izvještaj o zapošljavanju pokazao je da je stopa nezaposlenosti prošlog mjeseca pala na 13,3 posto sa 14,7 posto u aprilu, javio je Reuters.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predvidjeli su da će stopa nezaposlenosti u maju skočiti na 19,8 posto sa 14,7 posto u aprilu.

Tržište radnih mjesta znatno se poboljšalo u drugoj polovini maja, jer su se preduzeća ponovo otvorila nakon mjera izolacije uvedenih sredinom marta s ciljem sprečavanja širenja Covida-19. Povjerenje potrošača, proizvodna i uslužna industrija također se stabiliziraju, iako su na niskim razinama, ali je to znak da je najgore prošlo.

 

Biznis.ba / FENA