Strah od nedostatne ponude zadržao cijene nafte blizu 80 dolara

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 80 dolara, poduprte tješnjom ponudom i prognozama snažne potražnje koja je nadjačala zabrinutost zbog problema s opskrbom strujom u Kini.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 12 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 79,65 dolara.

Na američkom tržištu barel je u utorak poskupio 22 centa, na 76,24 dolara.

Cijene već tjednima pritišću poremećaji u opskrbi nakon što su uragani Ida i Nicholas u kolovozu i rujnu prohujali kroz Meksički zaljev, oštetivši platforme, cjevovode i čvorišta za preradu, pa je proizvodnja tjednima bila zatvorena.

Ponuda trpi i zato što vodeći afrički izvoznici nafte Nigerija i Angola imaju teškoća s povećanjem proizvodnje, prema proizvodnim kvotama koja je odredio OPEC, a povezane su s nedovoljnim ulaganjima i održavanjem, upozorili su izvori iz njihovih naftnih kompanija.

I druge zemlje u naftnom kartelu i među njegovim saveznicima imaju slične probleme, nakon razdoblja koordiniranog smanjenja proizvodnje.

Cijene je donekle zakočila nestašica struje u Kini, najvećem svjetskom potrošaču energije.

Odvojeno je OPEC u utorak na svojoj internetskoj stranici objavio da je u ponedjeljak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 77,73 dolara, što znači da je porasla 1,52 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja, javlja SEEbiz.

 

(FENA)