Suspendovane carine na četiri mjeseca

Evropska unija i SAD su saopštili da je postignuta saglasnost o suspenziji svih carina u vezi sa dugotrajnim sporom između proizvođača aviona “Airbus” i “Boing” na preliminarni period od četiri mjeseca.

U saopštenju objavljenom nakon telefonskog razgovora predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen i američkog predsjednikaJoea Bidena navodi se da su obje strane posvećene rješenju spora.

“Kao simbol novog početka, predsjednik Biden i ja samo se saglasili sa suspenzijom svih carina uvedenih u kontekstu spora između “Airbusa” i “Boinga” u preliminarnom periodu od četiri mjeseca”, naglasila je Von der Layen.

U saopštenju iz Bijele kuće potvrđeno je privremeno ukidanje carina i ističe se da nova administracija u Washingtonu “želi da revitalizuje partnerstvo između SAD i EU”.

Spor između Brisela i Washingtona datira od 2004. godine i obje strane optužuju jedna drugu za nepoštenu državnu podršku najvećim svjetskim avionskim kompanijama.

Obje strane uvele su sankcije na proizvode povezane i nepovezane sa vazdušnim saobraćajem u vrijednosti od više milijardi dolara.

 

Biznis.ba / Srna