Švajcarska će oporezivati i mito

Švajcarske firme od 2022. više neće moći od poreske osnovice da odbijaju mito plaćen privatnim osobama, odredila je švajcarska vlada u izmjenama poreskih zakona.

Pored mita, od poreza neće moći da se odbiju ni troškovi finansiranja kriminalnih aktivnosti, ni avansna naknada za krivično djelo, odlučila je vlada.

Švajcarska je poznata po institutu bankarske tajne i na glasu je kao pouzdano utočište za novac iz inostranstva, pa je vlada ipak odlučila da zadrži poreske odbitke za neke prekršaje. Tako će strane novčane kazne moći da budu odbijene od poreza, ako nisu u skladu sa švajcarskom politikom, piše portal Index.

“Kao i do sada, domaće kaznene finansijske sankcije, odnosno novčane kazne i administrativne kaznene sankcije, ni ubuduće se neće moći odbiti od poreza. S druge strane, strane kaznene finansijske sankcije moći će da se odbiju od poreza u izuzetnim slučajevima, ako krše švajcarsku politiku ili ako firma vjerodostojno dokaže da je preduzela sve opravdane korake kako bi se uskladila sa zakonom,” objasnila je vlada.

Promjene će nakon stupanja na snagu 1. januara 2022. biti u skladu s preporukom OECD-ove Radne grupe za finansijsku akciju protiv pranja novca, poručili su iz vlade.

Švajcarska je u proteklih 20 godina tek neznatno ograničila procvat podmićivanja, kriminalizirajući, na primjer, davanje mita stranim javnim zvaničnicma početkom 2000-ih, ali je 2001. zabranila kompanijama da od poreske osnovice odbijaju mito državnim službenicima.

Duže se čekala zabrana podmićivanja fizičkih osoba, zbog otpora pojedinih političkih stranaka.

Rad na zakonu trajao je godinama i podmićivanje je sada zabranjeno, ali samo u slučaju narušavanja ravnopravnog tržišnog takmičcenja.

(NN)