Švedski privrednici u posjeti Hercegovini: Mnoštvo opcija za ulaganje i saradnju

Šesdesetak švedskih privrednika okupljenih u Business Match iz Orebra ovih dana boravi u Hercegovini, te sagledava mogućnost poslovne saradnje s domaćim privrednicima, ali i direktno investiranje u našu zemlju.

Na današnoj konferenciji u Mostaru pozdravio ih je i švedski ambasador u BiH Andres Hagelberg, koji je kazao kako ima veliki broj dobrih primjera švedskih kompanija koje investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

“Ipak, moram reći da poslovna klima nije najbolja te bi trebala biti značajno unaprijeđena ozbiljnim političkim mjerama. U isto vrijeme privatne kompanije vide svoje prilike ovdje i jako su aktivne u različitim granama, posebno u IT sektoru, proizvodnji obuće, poljoprivredi, metalurgiji… Švedske kompanije zapošljavaju određni broj ljudi, a Ambasda želi podržati dalje investicije”, kazao je ambasador Hagelberg, te istakao da važan dio švedskih investicija u Bosnu i Hercegovinu pripada bh. dijaspori.

Posjetu švedskih privrednika Hercegovini organizirao je Zlatko Papac, direktor Lasta doo Mostar i član Asocijacije poduzetnika Hercegovine. Papac je petnaest godina živio u Švedskoj te iskustva i sredstva po povratku investirao u svoju zemlju.

“Naši gosti su članovi mreže poduzetnika iz provincije Orebro. Pet dana se upoznavaju s Bosnom i Hervegovinom, a na današnjem skupu prezentiramo mogućnosti za ulaganja i saradnju švedskih firmi iz te regije i firmi iz Hercegovine”, pojasnio nam je Papac.

Papac nam kaže postoje odlične predispozicije za uspješan posaa jer ima dosta naših uspješnih ljudi u Švedskoj, ali i privrednika kao što je on, koji se vratio u BiH i ovdje otvorio novi posao.

“Pokušavamo graditi mostove saradnje zemlje u koju smo se vratili i one u kojoj smo do jučer živjeli”, kazao je Papac, te napomenu da našim privrednicima treba više jednostavnosti u djelovanju, da su Šveđani puno konkretniji, da brže donose odluke i ulaze u posao.

Prezentaciju na konferenciji imala je Aida Soko, generalni direktor Seeba Balkan, švedske kompanije koju su osnovala dva naša mlada uspješna čovjeka.

“Potencijali su jako veliki, jer je i naša dijaspora tamo vrlo jaka, a naša kompanija je pravi primjer svega toga. Danas je prava prilika za uspostavu novih poslova, jer ćemo švedskim kolegama prezentirati moguća područja saradnje, potencijalne industrije i drugo. Ova grupa je mogla vidjeti i turističke potencijale ove regije, a ova posjeta je animirajuća za njih. Mogu uživati u Bosni i Hercegovini, ali ćemo im prezentirati mogućnosti, sve na bazi naših istraživanja. Ne na fonu da mi imamo jeftinu radnu snagu, koja je tu za jednostavne fabričke poslove, već naprotiv da je ona stručna i kompatitivna za švedske kompanije”, kazala je Soko.

Biznis.ba / Klix.ba