Švicarska: Rađa se najveća europska banka

U Švicarskoj se sve glasnije govori o novoj banci koja bi trebala postati vodeći financijski div u kontinentalnoj Europi.

Čelnici najvećih švicarskih banaka UBS i Credit Suisse istražuju mogućnost spajanja, izvijestio je ciriški Inside Paradeplatz. Ako pregovori budu uspješni, spojena banka postat će najveća u Europi.

Glavni inicijator projekta je predsjednik uprave UBS-a Axel Weber, koji očekuje predsjedavanje upravnim odborom spojene banke, a predsjednik uprave došao bi iz Credit Suissea, prenosi seebiz.

Weber na projektu surađuje s kolegom iz Credit Suissea Ursom Rohnerom. Šef UBS-a već je razgovarao o ideji spajanja banaka sa švicarskim ministrom financija Ulijem Maurerom. Prema izvorima Inside Paradeplatz, dogovor se može postići početkom sljedeće godine, a do kraja 2021. zajedničko poslovanje trebalo bi i započeti.

Izvor u konzultantskoj tvrtki Mckinsey uvjeravao je da će spojena banka “zasjeniti sve što je do sada postojalo u europskom financijskom centru”, a nova će banka postati vodeći financijski div u kontinentalnoj Europi i natjecati se s anglo-azijskim HSBC-om te američkim bankama. Nažalost, nakon spajanja možemo očekivati smanjenje broja zaposlenih u bankama za 10 do 20 posto, odnosno dogovor će pogoditi najmanje 15 tisuća radnih mjesta.

Švicarsko nadzorno tijelo je 2018. godine pregledalo financijske tvrtke Credit Suisse i UBS kako bi istražilo navodni bojkot mobilnih sustava za plaćanje Apple Pay i Samsung Pay. Službenici tržišnog natjecanja pokušali su utvrditi ometaju li banke sustave mobilnih plaćanja velikih tehnoloških tvrtki, ali na kraju nisu dokazali ništa.

Biznis.ba