Svjetska ekonomija usporava, ‘dok plaća cijenu rata’ navodi se u izvještaju OECD-a

Svjetska ekonomija će sljedeće godine pretrpjeti veći udar nego što se ranije predviđalo zbog posljedica ruske invazije na Ukrajinu, saopćila je u ponedjeljak Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prenosi AFP.

U sumornom izvještaju pod naslovom “Paćanje cijene rata”, organizacija sa sjedištem u Parizu je istakla da je sukob pogoršao inflatorni pritisak dok su troškovi života ubrzano rasli.

Epidemija Covid-a i dalje ima uticaj na globalnu ekonomiju, dok je na ekonomski rast uticalo i povećanje kamatnih stopa jer se centralne banke bore da smanje rastuće cijene, saopćio je OECD.

– Neki pokazatelji su se pogoršali, a izgledi za globalni rast nisu nimalo svijetli – navodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj u izvještaju.

Globalni rast je zastao u drugom kvartalu ove godine, a podaci u mnogim ekonomijama “sada ukazuju na produženi period prigušenog rasta”, saopćio je OECD.

Organizacija je smanjila svoju prognozu rasta globalne ekonomije za 2023. godinu na 2,2 posto, u odnosu na 2,8 posto u prethodnoj procjeni u junu ove godine.

 

(Fena)