Svjetska tržišta: Azijske berze pale, dolar ojačao

Na azijskim su berzama cijene dionica u srijedu pale, unatoč rastu Wall Streeta dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula nove najviše razine u 16 mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,5 i 1,1 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Pad većine azijskih burzi posljedica je naznaka usporavanja oporavka regionalnih gospodarstava od koronakrize i strahovanja ulagača od zaoštravanja monetarne politike.

Japanski Nikkei porastao je na samom početku današnjeg trgovanja, no kasnije je skliznuo u negativno područje jer je objavljeno da je izvoz Japana u listopadu porastao 9,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je njegov najsporiji rast u posljednjih osam mjeseci.

I podaci iz drugih gospodarstava pokazuju da oporavak gubi na zamahu, dok s duge strane jačaju inflacijski pritisci, što bi moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Zbog toga ulagače nije impresionirao jučerašnji rast Wall Streeta, nakon podatka da je potrošnja u trgovini na malo u SAD-u u listopadu porasla 1,7 posto, više nego što se očekivalo, što pokazuje da se najveće svjetsko gospodarstvo i dalje solidno oporavlja od koronakrize.

„Ulagači su odahnuli jer vijesti govore o tome da potrošnja i dalje snažno raste, unatoč rastu cijena i poremećajima u nabavnim lancima”, kaže Brian Jacobsen, strateg u tvrtki Allspring Global Investments.

Dolar na novim najvišim razinama u 16 mjeseci

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla na nove najviše razine u 16 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,42 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 114,15 na 114,85 jena, najvišu razinu u četiri i pol godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1320 dolara, novu najnižu razinu od srpnja prošle godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1380 dolara.

Jačanje dolara posljedica je snažnog rasta potrošnje u SAD-u, što bi moglo dodatno ojačati inflaciju i navesti Feda na zaoštravanje monetarne politike prije i agresivnije nego što se očekivalo.

Čelnici Feda podijeljeni su po tom pitanju.

Tako je jučer James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao da bi Fed trebao zauzeti čvršći stav po pitanju inflacije, dok je Mary Daly, predsjednica Feda u San Franciscu, pozvala na strpljenje po pitanju kamata jer smatra da će rast inflacije biti privremen.

Prošloga je tjedna objavljeno da su u listopadu potrošačke cijene porasle 6,2 posto na godišnjoj razini, najviše u posljednjih 30 godina.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,80 posto, na 81,77 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,78 posto, na 80,15 dolara.

(Hina)