Svjetske berze na novim najvišim nivoima u istorijii

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice dosegnule nove rekordne nivoe jer se ulagači nadaju da će se globalna ekonomija brzo oporaviti od koronakrize nakon što bude provedeno cijepljenje protiv covida-19.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 1 posto, na 30.218 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,7 posto, na 3699 bodova, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 12.464 boda.

Sva tri indeksa dosegnula su rekordne nivoe jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva ekonomska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska ekonomija brzo oporaviti od koronakrize.

Prošle sedmice Britanija postala prva zemlja u svijetu koja je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha protiv covida-19 i najavila da će cijepljenje početi iduće sedmice.

Ulagače su ohrabrile i optimistične poruke demokratskih i republikanskih predstavnika u američkom Kongresu o novim mjerama za pomoć ekonomiji u borbi protiv koronakrize.

Pregovori se vode o prijedlogu paketa fiskalnih poticaja vrijednom ukupno oko 1000 milijardi dolara.

O novom paketu poticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će se uskoro konačno postići dogovor jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Na to su, među ostalim, ukazali podaci o oštrom usporavaju rasta zapošljavanja. U novembru je, naime, otvoreno samo 245 hiljada novih radnih mjesta, u usporedbi sa 610 hiljada u oktobru, pokazalo je službeno izvješće u petak.

To je najslabiji rast broja zaposlenih od maja te peti mjesec zaredom da tempo zapošljavanja usporava. Analitičari kažu da je spori oporavak tržišta rada posljedica novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država zbog širenja koronavirusa.

No premda je to izvješće loše, nakon njega su berzovni indeksi na Wall Streetu dosegnuli rekordne nivoe.

“Loša vijest o pogoršanju slike na tržištu rada je potencijalno dobra vijest za investitore jer to znači da bi poticajne mjere uskoro mogle biti usuglašene”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Osim fiskalnih, tržišta podržavaju i monetarni poticaji jer su središnje banke širom svijeta popustile monetarnu politiku. Stoga su tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu.

Unatoč velikim štetama koje je pandemija nanijela ekonomiji, S&P 500 indeks porastao je ove godine gotovo 14 posto.

“Ne vjerujem da će se ekonomski pokazatelji znatnije poboljšati dok ne počne cijepljenje protiv koronavirusa. Tržište uračunava u cijene upravo to i gleda u budućnost, prvo i drugo tromjesečje sljedeće godine”, kaže Sal Bruno, direktor u tvrtki IndexIQ.

I na većini europskih berzi cijene su dionica prošle sedmice porasle, petu sedmicu zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,9 posto, na 6550 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 5609 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,3 posto, na 13.298 bodova.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks porastao 0,4 posto, na 26.751 bod.

I na većini ostalih najvećih azijskih berzi cijene su dionica prošle sedmice porasle pa je MSCI indeks svih svjetskih berzi dosegnuo novi najviši nivo od kada postoji.

( Hina)