Svjetski dan turizma – Promovisan Online Finance Directory

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) je danas, kada se obilježava Svjetski dan turizma, službeno promovirala Online financijski direktorij namijenjen turističkom sektoru u BiH, sveobuhvatni dokument s informacijama o dostupnim izvorima financiranja za turistički sektor u Bosni i Hercegovini koji je od danas dostupan online.

Direktorij se može pretražiti na LINKU.

Na jednom mjestu je moguće pronaći osnovne smjernice kako se prijaviti za posebne linije subvencioniranja, zajmove i slično, te kako pripremiti potrebnu dokumentaciju i objašnjenje terminologije iz svijeta financija.  Direktorij će biti održavan i redovno dopunjavan, te iz VTK BiH pozivaju partnere iz sektora turizam da ga koriste i ponude svoja mišljenja u cilju njegovog daljnjeg razvoja. Online financijski direktorij je pokrenuo USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam).

– Činjenica je da je turizam jedna od najpogođenijih ekonomskih grana u svijetu pa tako i u BiH uslijed pojave pandemije. Turistički subjekti već drugu godinu zaredom trpe nemjerljivu ekonomsku štetu čime su sudionici najveće krize u povijesti turizma. Ako znamo da se na sektor turizma naslanja i sektor ugostiteljstva i usluga i sektor trgovine možemo zaključiti da se taj cijeli ekonomski lanac trpi ogromne financijske štete – navode iz VTK BiH.

Poznato je da je turistička industrija u BiH doživjela značajan rast posljednjih godina u vidu broja turističkih dolazaka i noćenja. U 2019. godini broj turističkih dolazaka je bio veći za 25,6 posto nego u 2017. Pandemija Covid-19 je zaustavila taj pozitivni trend gdje smo bili svjedoci uvođenja mnogih ograničenja u putovanjima i uopće u kretanju ljudi. U ovoj  godini došlo je do ublažavanja mjera i prestanka ograničenja kretanja te se primjećuju znakovi sporog oporavka. U periodu siječanj – srpanj 2021. turisti su ostvarili 460 653 posjete, što je više za 76,9 posto i 1 093 239 noćenja, što je više za 70,4 posto u odnosu na isti period 2020. godine. Broj noćenja domaćih turista viši je za 76,4 posto, dok je broj noćenja stranih turista viši za 64,2 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 52,3 posto dok je 47,7 posto učešće stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (20,8 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (16,5 posto), Hrvatske (10,2 posto), Saudijske Arabije (7,1 posto), Njemačke (4,3 posto), Crne Gore (3,4 posto), Kuvajta (3,3 posto), Slovenije (3,2 posto) i Turske (tri posto), što je ukupno 71,8 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 28,2 posto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je Finska sa prosječnim zadržavanjem od 6,5 noći, Iran sa 5,9 noći, Latvija sa 4,4 noći i Južna Koreja sa 4,3 noći. Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 92,6 posto.

Članovi  Grupacije za turizam i ugostiteljstvo pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH suočavajući se sa svim izazovima i poteškoćama u turizmu zatražili su od nadležnih institucija niz mjera i inicijativa kako bi se donekle olakšalo poslovanje turističkim djelatnicima.  Pored svih novonastalih problema uzrokovanih pandemijom Covid-19, veliki problem turizmu BiH predstavlja i vizni režim. Potrebno je pojednostaviti i olakšati dobijanje vize za državljanje  zemalja koji su pokazali interes za Bosnom i Hercegovinom. Također su mišljenja da se za organizirano pružanje turističkih usluga nerezidentima (stranim turistima) treba priznavati kao izvoz tj. da se eventualnim uvođenjem nižih stopa oporezivanja prizna ovaj oblik izvoza usluga.

Imajući u vidu da su ti isti turistički djelatnici najviše izloženi zarazi i da predstavljaju rizik za ubrzano širenje pandemije na ostale stanovnike smatrali su da ih treba uvrstiti u prioritetnu skupinu pri cijepljenju. Podaci UNWTO -a kažu da su, između januara i maja, međunarodni turistički dolasci bili 85 posto ispod razine 2019. Unatoč malom porastu u maju, pojava varijanti Covid-19 i nastavak uvođenja ograničenja opterećuju oporavak međunarodnih putovanja. Nužno je bilo zaustaviti uvođenje novih ograničenja i pojednostaviti postojeća pravila. Pandemija  je pokazala da je turistički sektor osjetljiva kategorija i da će se i u narednom periodu sve veća pažnja trebati posvećivati zdravstvenim standardima i prevenciji.

– Prethodne dvije godine su bile pune izazova za turističku branšu. Raduje činjenica da je naš sektor doživio određeni oporavak u odnosu na 2020. godinu, u kojoj je turistička aktivnost u određenim trenucima bila potpuna prestala. Glavni zadatak nas turističkih radnika u narednom periodu biće obezbjeđivanje sigurnih destinacija za putovanje u svjetlu epidemije koronavirusa. Stoga ovim putem apelujemo na sve naše kolege da se pridržavaju epidemioloških mjera, a koristimo priliku da pozovemo sve građane da se vakcinišu i na taj način stvore bezbjedno okruženje prvenstveno za normalana rad i život, a potom i za putovanja. Pozivamo i sve privredne subjekte koji se bave turizmom da posjete USAID Turizam  Online Finance Directory gdje će na jednom mjestu biti informacije o svim grantovima i poticajima za aktere u turizmu – izjavio je predsjednik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo prvi VTK/STK BiH  Dragan Bogdanić, saopćeno je iz VTK BiH.

 

Biznis.ba / FENA