Svjetski ekonomisti vjeruju da je inflacija prolazna

Bijela kuća i Federalne rezerve slažu se u vezi s tim da inflacija nije tu da ostane te da će se uzavrele cijene hladiti ponovnim otvaranjem američke ekonomije.

Čini se da se i većina ekonomista slaže da je inflacija prolazna, kako to kaže Fed. Ulagače ne plaše ni najveća poskupljenja od 2008. godine.

Međutim, ulozi ovdje su ogromni. Ako je konsenzus pogrešan (kao što ponekad jeste) i inflacija ostane neugodno visoka, to bi moglo ugroziti oporavak ekonomije, nagli porast tržišta dionica, pa čak i plan američkog predsjednika Joea Bidena.

Stephanie Roth, viša ekonomistica tržišta u JPMorgan Private Bank, kaže da bi, ako griješe, to moglo “skratiti ekonomski ciklus u kojem se nalazimo”.

Drugim riječima, Fed bi morao rashladiti inflaciju brzim povećanjem kamatnih stopa. Veći troškovi pozajmljivanja usporili bi ili čak omeli oporavak ekonomije.

U isto vrijeme, visoka inflacija i veće stope otežale bi Bidenu usvajanje opsežne infrastrukture i programa socijalne zaštite koji koštaju više od 4 biliona dolara.

“Fed igra igru koju će izgubiti. Mislim da će pogriješiti ako je inflacija privremena”, rekao je Peter Boockvar, glavni direktor za investicije u Bleakley Advisory Group.

Neki čelnici na Wall Streetu, uključujući izvršnog direktora BlackRocka (BLK) Larryja Finka i šefa JPMorgan Chasea (JPM) Jamieja Dimona, upozorili su posljednjih sedmica da inflacija možda nije privremena.

Dobra vijest je da su se strahovi od inflacije malo ublažili posljednjih sedmica, iako ne nužno iz pozitivnih razloga.

Ljetni skok broja slučajeva oboljelih od Covida-19, vođen varijantom delta, prijeti usporavanjem rastuće ekonomije. To bi zauzvrat ohladilo rastuću potražnju, što ukazuje na to da bi se inflatorni pritisci mogli ublažiti, bar kratkoročno.

Zapravo, varijante Covida nadmašile su inflaciju kao najveći rizik s kojim se suočavaju tržišta, prema istraživanju stručnjaka na tržištu, koje je u ponedjeljak objavila Deutsche Bank.

“Rizici rastu više nego što se očekivalo. To mi daje uvjerenje da inflacija ne bi trebala predstavljati problem”, rekla je Roth iz JPMorgana.

Ukazala je na to kako je skok potrošačkih cijena vođen uglavnom faktorima kao što su cijene polovnih automobila, koji već pokazuju znakove hlađenja.

“Kada uklonite te komponente, inflacija izgleda dosta manje zastrašujuća”, kaže Roth.

Međunarodni monetarni fond poziva centralne bankare da ne reagiraju pretjerano na nekoliko mjeseci visokih cijena.

“Centralne banke općenito bi trebale gledati kroz prolazne inflacijske pritiske i izbjegavati zaoštravanje sve dok ne bude jasnija dinamika promjene cijena”, kazali su iz MMF-a u novom izvještaju od utorka.

Međutim, MMF je priznao da postoji “rizik da bi privremeni pritisci mogli postati stalniji i da će centralne banke možda morati poduzeti preventivne mjere”.

Neke vodeće kompanije signalizirale su da sve veće troškove prenose na potrošače, sugerišući na to da će se barem nešto inflacije zadržati.

“Inflacija sirovina u industriji značajnija je i održivija nego što se prvobitno očekivalo”, rekao je izvršni direktor firme Sherwin-Williams John Morikis u saopćenju o zaradi kompanije.

Iz Sherwin-Williamsa (SHW) su rekli da su uvjereni da mogu nadoknaditi veće troškove svojim najavljenim poskupljenjima.

“Spremni smo primijeniti dodatna povećanja ako postanu neophodna”, rekao je Morikis.

Kako bi ublažio utjecaj rastućih troškova, General Electric (GE) je rekao da podiže cijene “na sve strane” i poduzima druge korake.

Rukovodioci Post-It makera 3M (MMM) jednostavno su rekli: “Svuda podižemo cijene.”

Nijedan od ovih komentara ne pomaže privremenoj inflaciji.

Liz Young, voditeljica investicione strategije u SoFi-ju, smatra da će se inflacija ohladiti, ali da će ipak stati na dovoljno visok nivo koji će prisiliti Fed da djeluje ranije nego što ljudi očekuju.

“Pretpostavka da Fed neće povećati stope do 2023. je predaleko”, rekla je Young.

Trgovci sada vide 51 posto šanse za bar jedno povećanje kamatnih stopa do kraja sljedeće godine, prema CME-ovom FedWatch alatu.

Drugi rizik je da visoka inflacija usporava ekonomiju.

“Zabrinuta sam zbog stagflacije. Ta otrovna kombinacija usporavanja rasta i povećanja cijena predstavlja pravi rizik”, rekla je Danielle DiMartino Booth, izvršna direktorica i glavni strateg u Quill Intelligence.

Do stagflacije je došlo i u prodaji stanova i kuća, koja je neočekivano pala u junu, i to treći mjesec zaredom, skliznuvši na najslabiji tempo od aprila 2020. Postojeća prodaja kuća opala je četiri mjeseca zaredom prije nego što je u junu porasla.

Slična priča je i na automobilskom tržištu, gdje je prodaja usporena nakon mjeseci snažnog povećanja cijena.

Stagflacija, definirana kao period sporog rasta i povećanja cijena, noćna je mora za centralne banke, jer i povećanje i smanjenje stopa može pogoršati dio problema.

Biznis.ba / Klix.ba