Sweden/USAID FARMA II podržava organizaciju Dana kajmaka u Han Pijesku

Udruženje proizvođača ‘Romanijski skorup-kajmak’ upriličilo je u Han Pijesku manifestaciju ‘Dani kajmaka“, koja promovira lokalne proizvođače mlijeka i tradiciju proizvodnje skorup-kajmaka.

Udruženje je 2017. godine registrovalo naziv i Romanijski skorup-kajmak kao proizvod sa zaštićenim geografskim porijeklom. Projekt Sweden/USAID FARMA II je podržao Udruženje u provođenju ispitivanja proizvoda u certificiranim laboratorijama.

Projekt je obezbijedio i mašinu za vakumsko pakovanje, kao i rashladnu vitrinu da bi se omogućila prodaja njihovih proizvoda u ‘Kući Romanijskog skorup-kajmaka’ u Han Pijesku, čije je otvaranje podržala i Opština. Također, cilj je plasirati proizvode u maloprodajnim objektima i supermarketima.

Predsjednica Udruženja proizvođača ‘Romanijski skorup-kajmak’ Nada Maksimović kaže da je to važan događaj za njih. Godinama su, kaže, radile na tome da romanijski skorup-kajmak postane prepoznatljiv brend i to se sad događa.

– Naše udruženje broji 24 članice, a naša domaćinstva se baziraju na proizvodnji skorup-kajmaka i drugih mliječnih proizvoda. To što smo napokon u mogućnosti da kajmak pakujemo kako treba i počnemo prodavati u trgovinama i restoranima puno znači našim članicama i zajednicama iz kojih dolaze – kaže.

Članice Udruženja proizvođača ‘Romanijski skorup-kajmak’ dolaze iz opšina Han Pijesak, Rogatica i Sokolac. Dosad su uspijevale proizvesti i prodati 3.000 kilograma kajmaka godišnje.

Podrška koju je pružila FARMA II trebala bi im omogućiti da udvostruče proizvodnju i započnu otkup mlijeka od drugih farmera za potrebe proizvodnje.

Načelnik Opštine Han Pijesak Vlado Ostojić kaže da je romanijski skorup-kajmak dio je njihove tradicije. Proizvodnja mlijeka duboko je ukorijenjena na romanijskoj regiji i mnogim je porodicama izvor prihoda.

– Sretni smo što smo mogli podržati otvaranje ‘Kuće Romanijskog skorup-kajmaka’, zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Sad, sa opremom koju pruža Projekt FARMA II, dovršavamo tu inicijativu. Međutim, pred nama je još posla, da bi taj autohtoni proizvod postao dostupan u cijeloj BiH – kazao je.

Udruženje proizvođača ‘Romanijski skorup-kajmak’ pokrenulo je ‘Dane kajmaka’ u Han Pijesku, uz podršku Projekta Sweden/USAID FARMA II. Namjera je da to postane godišnja manifestacija s ciljem promocije lokalnih proizvođača mlijeka iz Han Pijeska, Rogatice, Sokoca i okolnih gradova i sela, kao i tradicije skorup-kajmaka.

Projekt Sweden/USAID FARMA II podržava razvoj pet poljoprivrednih sektora u BiH, uključujući mljekarstvo, peradarstvo, voće i povrće, med i ljekovite i aromatične biljke.

Projekt pomaže poljoprivrednim proizvođačima da poboljšaju kvalitetu svojih proizvoda i povećaju proizvodnju s ciljem izvoza u EU i na druga međunarodna tržišta. Također pomaže relevantnim institucijama u BiH da usklade poljoprivredni regulatorni okvir BiH s pravnom stečevinom EU.

 

(FENA)